Hlavní obsah

Ledecká skončila v paralelním obřím slalomu v Soči sedmá, vyřadila ji olympijská vítězka

Soči
Aktualizováno

Favorizovaná Švýcarka Patrizia Kummerová vyhrála na olympijských hrách paralelní obří slalom snowboardistek. Čtvrtfinálová přemožitelka Ester Ledecké v souboji o zlato porazila Japonku Tomoku Takeučiovou. Třetí skončila domácí Alena Zavarzinová, která v malém finále předčila Ina Meschikovou z Rakouska. Česká reprezentantka je v konečném hodnocení sedmá a druhou šanci zaútočit na stupně vítězů bude mít v sobotním paralelním slalomu.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Švýcarský snowboardistka Patrizia Kummerová vyhrála závod v paralelním obřím slalomu na olympiádě v Soči.

Článek
Fotogalerie

Ledecká si dnes zkomplikovala cestu za medailí v kvalifikaci. Na ledové trati v Extrem parku v Roza Chutor jí nevyšla ideálně první jízda, ve druhé se výrazně zlepšila, ale mezi šestnáctku postoupila z desátého místa.

Zahrajte si největší hokejový turnaj světa v Soči! Vytvořte si tým na Fantasy Sport.cz.

V osmifinále si Ledecká poradila s Claudií Rieglerovou z Rakouska. V první vyřazovací jízdě získala nad dvojnásobnou medailistkou ze světového šampionátu v roce 2011 náskok 24 setin. S tím vyrazila do druhé jízdy, opět zvládla lépe strmou horní pasáž a o 22 let starší soupeřku porazila celkem o 49 setin.

Už ve čtvrtfinále kvůli horší kvalifikaci narazila dcera zpěváka Janka Ledeckého na úřadující vítězku Světového poháru Kummerovou. První jízdu rozjela výborně a v rychlejší červené trati měla lepší čas o 57 setin. Ve druhém kole si náskok dlouho držela, ale deset bran před cílem o výhodu přišla a vypadla.

"Prohrát s celkovou vítězkou Světového poháru o tři desetiny, to je, myslím, důstojné," řekl Ledecký, který dceři pomáhá v Soči.

"My jsme říkali, že chceme zajet do desítky, a první desítka na světě to jsou všechno výborné snowboardové profesionálky. Být mezi nimi je opravdu dobré, navíc v osmnácti letech. Ester je mezi nimi absolutně nejmladší. Ty holky mají proti ní najeto minimálně pět sezon Světových pohárů, ona jede druhou sezónu," uvedl Ledecký.

Limitovaly ji problémy se zády

Mladá snowboardistka měla před závodem problém se zády. "Limit to byl takový, že jsme původně vůbec nechtěli odjet z Prahy. Ještě předevčírem si nemohla sama zavázat tkaničku," odhalil Ledecký.

Dvojnásobná juniorská mistryně světa Ledecká letos skončila ve Světovém poháru celkově druhá. Druhá a třetí byla v závodech v Bad Gasteinu a ve slovinské Rogle vybojovala v paralelním slalomu premiérový triumf.

Obě semifinále ženského závodu rozhodly pády, po nichž šly do souboje o bronz Meschiková a Zavarzinová. Domácí závodnice, která je mistryní světa z roku 2011, si pohlídala alespoň třetí místo, když v druhé jízdě s přehledem napravila setinovou ztrátu z první.

Kummerová v prvním finále nabrala na pomalejší modré trati na Japonku manko tří desetin, ve druhé jízdě ale využila toho, že soupeřka neprojela jednu z branek a v klidu si dojela pro zlato.

Podobný průběh mělo i finále mužského závodu, ve kterém byl Rus Vic Wild v první jízdě na pokraji pádu, ale nakonec ji dokončil se ztrátou 54 setin na Švýcara Nevina Galmariniho. Ve druhé naopak zaváhal jeho soupeř a vyjel mimo trať.

Americký rodák, který požádal o ruské občanství po sňatku s bronzovou medailistkou ze závodu žen Zavarzinovou v roce 2011, tak mohl slavit první velký úspěch od loňského bronzu na světovém šampionátu.

V malém finále o bronzovou medaili Slovinec Žan Košir předčil Němce Patricka Busslera.

Snowboarding:
Paralelní obří slalom - ženy:
1. Kummerová (Švýc.)
2. Takeučiová (Jap.)
3. Zavarzinová (Rus.)
4. Meschiková (Rak.)
5. Leesonová
6. Calveová (obě Kan.)
7. Ledecká (ČR)
8. Lavigneová (Kan.)
9. Zoggová (Švýc.)
10. Sauerbreijová (Niz.).
Muži:
1. Wild (Rus.)
2. Galmarini (Švýc.)
3. Košir (Slovin.)
4. Bussler (Něm.)
5. Marguc
6. Flander (oba Slovin.)
7. S. Schoch (Švýc.)
8. Prommegger (Rak.)
9. Sobolev (Rus.)
10. Karl (Rak.).

Reklama

Související témata: