Hlavní obsah

Lyžaři Jakš s Razýmem postoupili do finále závodu v týmovém sprintu

škv (Soči)ČTKSport.cz
Aktualizováno

Lyžaři Martin Jakš a Aleš Razým obsadili v prvním semifinále týmového sprintu klasickou technikou druhé místo a zajistili si účast ve finále (start ve 13:15 SEČ). Česká dvojice nestačila pouze na Němce Hannese Dotzlera a Tima Tscharnkeho, za kterými zaostala o necelé tři sekundy.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Tim Tscharnke (vlevo) dovezl německý tým v prvním semifinále do cíle na prvním místě. Aleš Razým je hned za ním na druhém místě.

Článek

"Je super, že jdeme přímo a nemusíme čekat na druhé semifinále. První cíl jsme splnili," byl spokojený Martin Jakš.

Jakš s Razýmem za sebou nechali švýcarské bratry Colognovy, norské favority Hattestada s Northugem, mistry světa z roku 2011 Kanaďany Keshawa a Harveyho či Italy Pellegrina s Noecklerem.

"Přitom moc dobře jsem, už po svém prvním okruhu jsem to přivezl jako poslední a říkal si, kam všichni jedou. Jenže pak jsem asi všechna kola jel stejně a ostatním došlo. Nevím, jak kdo promazal, nestihl jsem si všímat. Ale co jsem sledovat, tak to všichni mají podobné," řekl Aleš Razým.

Třeba tam zbudeme sami, smál se Razým

A už spolu se svým parťákem přemýšlel o finále, které pojede deset párů. "Jsem zvědavý, co ostatní kluci vymyslí. My taktiku většinou nerozhodujeme a řídíme se podle toho, jak jedou soupeři. Nemyslím si, že bychom na tom byli tak, že někomu ujedeme. Prostě se, co to jen půjde, musíme držet s nejlepšími. Pak tam třeba zbudeme sami," rozesmál se Razým.

"Pro diváky bude finále asi trochu nezajímavé, protože pole se sice trhá, prudké pohyby ale víceméně vidět nejsou. Nikdo moc nenastupoval, jeli jsme, jak kdo mohl," pokračoval Razým a netroufl si odhadnout, jestli by spolu s Jakšem mohli dosáhnout na některou z medailí. "Vůbec nevím. Může se stát, že Němci odpochodují, my také, i když jsme postoupili přímo. Nebo taky ne..."

Ze druhého semifinále na 6x1,8 km, které bylo v areálu Laura rychlejší, si finálovou účast zajistily dvojice Finska, domácího Ruska, Švédska, Kazachstánu, USA a Francie. Z prvního semifinále postoupili i Švýcaři a Norové.

Jakš s Razýmem v této zimě absolvovali dva klasické sprinty dvojic v rámci Světového poháru. V Asiagu skončili osmí a v Novém Městě na Moravě v lednu pod stupni vítězů čtvrtí.

Reklama

Související témata: