Hlavní obsah

Skikrosař Kraus si medaili ze Soči neodveze. V osmifinále spadl a dál nepostoupil

Aktualizováno

Skikrosař Tomáš Kraus na olympijských hrách v Soči medaili nezíská. V osmifinálové jízdě jel první, ale po chybě na boulích spadl a do čtvrtfinále nepostoupil. Celkově skončí osmnáctý. Závod dokonale ovládli Francouzi, vyhrál úřadující mistr světa Jean Frederic Chapuis před Arnaudem Bovolentou a Jonathanem Midolem.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Český skikrosař Tomáš Kraus v osmifinálové rozjížďce.

Článek

Téměř čtyřicetiletý Kraus jel po vzoru Evy Samkové, která se na stejné trati stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu, s helmou na kameře. Do osmifinále odstartoval nejlépe a vedl. Dotáhl se na něj Slovinec Filip Flisar a jeli bok po boku. Kraus se ale na jednom z hrbů dostal do záklonu a dopad neustál.

Český reprezentant se zvedl, dojel do cíle, ale už s velkým odstupem až třetí a mezi dva postupující se nevešel. Po závodě byl poměrně rozlámaný, bolela ho záda, ale největší šrám neměl na těle. "Jsem docela našvihanej, na duchu je to ale daleko větší šrám. Bylo to dobře rozjetý, start do závodu super, žádný pozitivní řeči ze mě teď nedostanete," komentoval brzké vyřazení smutný Kraus. V Soči nevylepšil jedenácté místo z před čtyř let ve Vancouveru.

Do finále se dostala trojice Francouzů s Kanaďanem Bradym Lemanem, který nejhůř odstartoval, ale postupně se propracovával dopředu. Po další chyběl ale opět klesl na chvost a při pokusu o předjížděcí manévr spadl. Ze souboje "mušketýrů" o zlato uspěl loňský světový šampión z norského Vossu Chapuis.

Chapuis: To je sen!

"Chtěl jsem se dostat na stupně vítězů. V sezóně se mi příliš nedařilo, ale vrhl jsem se do tréninku a vyplatilo se. Jsem každým rokem lepší a lepší," řekl Chapuis, který má dvojí občanství a před skikrosem byl sjezdařem ve švýcarských barvách. Nyní ale slavil trojnásobný francouzský triumf. "To je sen! Den před závodem jsem vtipkoval, že by to bylo skvělé, kdyby to tak bylo, a teď je to skutečnost."

Ve čtvrtfinále přišel o naděje na stupně vítězů favorit a vítěz kvalifikace Victor Öhling Norberg ze Švédska. Vedoucím muž SP si jel pro výhru, ale na obřím finálním skoku, na kterém skikrosaři létali přes 50 metrů, neustál dopad. Stejně jako Öhling Norberg ale spadli i Rus Armin Korotkov a Fin Victor Pellinen a všichni tři protnuli cíl kuriózně vleže. Z postupu se nakonec na základě fotofiniše radoval domácí Korotkov.

"To je skikros, takové věci se stávají," snažil se být Öhling Norberg nad věcí. "Jsem ale samozřejmě zklamaný. Příště musím udržet lyže ve směru jízdy."

Kvůli zranění do závodu nenastoupil vítěz olympijské premiéry skikrosu z Vancouveru Švýcar Michael Schmid.

Akrobatické lyžování:
Muži - skikros:
1. Chapuis
2. Bovolenta
3. Midol (všichni Fr.)
4. Leman (Kan.)
5. Korotkov (Rus.)
6. Flisar (Slovin.)
7. Niederer (Švýc.)
8. Eigler (Něm.)
9. Norberg (Šévd.)
10. Devouassoux (Fr.)
...
18. Kraus (ČR) vyřazen v osmifinále

Reklama

Související témata: