Hlavní obsah

Kanaďanky ovládly skikros a myslely na zesnulého Zoricice. Češky vypadly v osmifinále

Krasnaja Poljana
Aktualizováno

Kanaďanka Marielle Thompsonová se stala olympijskou vítězkou ve skikrosu a potvrdila roli jedničky této zimy. Pro stříbro si dojela její krajanka Kelsey Serwaová a bronz získala Švédka Anna Holmlundová. České lyžařky vypadly při své olympijské premiéře v osmifinále, Andrea Zemanová obsadila 21. místo a Nikol Kučerová byla čtyřiadvacátá.

Foto: Mike Blake, Reuters

V jedné z vyřazovacích jízd na sebe narazily Němka Anna Wörnerová (zleva), Kanaďanka Kelsey Serwaová, její krajanka Georgia Simmerlingová a Švýcarka Fanny Smithová.

Článek

Ve finále odstartovaly nejlépe Kanaďanky. Brzy se do čela dostala Thompsonová a vedoucí žena Světového poháru už před sebe nikoho nepustila. Druhá jela mistryně světa z Deer Valley 2011 Serwaová a pozici si také pohlídala.

"Je to šílené. Po projetí cílem mi proletěla tělem obrovská vlna emocí. Jsem o to šťastnější, že je Kelsey stříbrná. Celý den jsme si užily, pomáhaly jsme si," řekla jednadvacetiletá Thompsonová. "Nedokážu popsat své nadšení z toho, že jsme dvě Kanaďanky na prvním a druhém místě," zářila Serwaová.

Obě Kanaďanky měly v srdci tragicky zesnulého krajana Nika Zoricice, který se zabil po pádu při závodech v roce 2012. "Vím, že jeho duch byl s námi. On byl skvělý člověk, kolega, kamarád a tenhle sport miloval. Moc našemu ženskému týmu pomohl a tenhle úspěch je pro něj," řekla Serwaová, skikrosařka provozující jógu.

Za bronzem dlouho mířila Francouzka Ophélie Davidová, sedminásobná vítězka Světového poháru, jenomže o stupně vítězů přišla. Sedmatřicetiletá legenda skikrosu, která po Soči ukončí kariéru, po jednom ze skoků neustála dopad. Cesta k bronzu se tak otevřela pro Holmlundovou.

Zemanová ztrácela v osmifinále od startu na dvojici soupeřek. Za Švédkou Annou Holmlundovou a Rakušankou Katrin Ofnerovou dojela třetí a vypadla.

Kučerová jela čtyřčlennou rozjížďku a měla dobrý start. V kontaktu o první dvě postupové příčky se ale držela jen krátce. Švýcarka Sanna Lüdiová a Australanka Katya Cremaová jí brzy poodjely a ani druhá česká závodnice na čtvrtfinále nedosáhla.

Kučerová a Zemanová ve vyřazovacích jízdách skončily v Soči ve stejné fázi jako o den dříve Tomáš Kraus.

Skikros žen provázela řada pádů. V kvalifikaci skončila v ochranných sítích i Kučerová, ale nic se jí nestalo. Hned vstala a do cíle dojela, ale kvůli neprojetí branky byla diskvalifikována. Přesto jí při nižším počtu závodnic osmifinále neuniklo. Ve čtvrtfinále už dvě závodnice tolik štěstí neměly. Němku Annu Wörnerovou a Chilanku Stephanii Joffroyovou organizátoři odvezli z trati na kanadských saních na ošetření.

Zemanová, která prožila stejně jako Kučerová olympijskou premiéru, svou kvalifikační jízdu zvládla s drobnými problémy a na nejrychlejší Kanaďanku Serwaovou ztratila na 20. místě čtyři a půl vteřiny.

Úřadující mistryně světa Švýcarka Funny Smithová vypadla v semifinále, v kterém spadla po chybě z prvního místa. Celkově skončila osmá.

Akrobatické lyžování:
Skikros - ženy:
1. Thompsonová
2. Serwaová (obě Kan.)
3. Holmlundová (Švéd.)
4. Davidová (Fr.)
5. Näslundová (Švéd.)
6. Ofnerová (Rak.)
7. Cremaová (Austr.)
8. Smithová (Švýc.)
9. Wörnerová (Něm.)
10. Müllerová (Švýc.),
...21. Zemanová,
24. Kučerová (obě ČR) vyřazeny v osmifinále.

Reklama

Související témata: