Hlavní obsah

Snowboardistka Ledecká po chybě vypadla ve čtvrtfinále paralelního slalomu a skončila šestá

Soči
Aktualizováno

Druhý start na olympiádě v Soči absolvovala i s bolestí zad snowboardistka Ester Ledecká. Česká závodnice útočila na stupně vítězů v paralelním slalomu. Po vynikající kvalifikaci, v níž zajela druhý nejrychlejší čas, si v osmifinále poradila také s Ruskou Nataljí Sobolevovou. V první čtvrtfinálové jízdě pak Ledecká porazila Němku Anke Karstensovou o 15 setin vteřiny, v odvetě ale po chybě v dolní části trati ztratila a v součtu obou jízd zaostala za soupeřkou o tři desetiny. Konečnou šestou příčkou vylepšila talentovaná česká závodnice své sedmé místo z obřího slalomu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká snowboardistka Ester Ledecká na trati paralelního slalomu.

Článek
Fotogalerie

Olympijskou premiéru paralelního slalomu vyhráli Rakušanka Julia Dujmovitsová a Rus Vic Wild, který po triumfu v paralelním obřím slalomu získal druhé zlato. Dujmovitsová porazila ve finále o 12 setin přemožitelku Ledecké Karstensovou. Wild předčil Slovince Žana Košira.

Osmifinálový souboj Ledecké se Sobelovovou rozhodl pomyslný vlásek a také psychická odolnost mladé české závodnice. Po první jízdě, kterou Ledecká absolvovala v rychlejší červené dráze, měla na soupeřku náskok pouhých 8 setin vteřiny. Při odvetné jízdě pak dlouho za domácí snowboardistkou zaostávala, ale v druhé části zabojovala a ve finiši nadělila soupeřce dalších 12 setin. Celkově tak Sobolevovou porazila o 18 setin a mohla se těšit na čtvrtfinále.

V něm se Ledecká neúspěšně utkala s Němkou Anke Karstensovou, která dosáhla v kvalifikaci desátého nejrychlejšího času a v osmifinále byla v součtu obou jízd jen o 2 setiny rychlejší než její krajanka Selina Jörgová. Česká závodnice navíc nadělila Karstensové v první jízdě 15 setin a druhou část souboje absolvovala v opticky rychlejší červené dráze. Ledecká po většinu trati kontrolovala těsný náskok, chvíli před cílem ale chybovala a jen s potížemi se vyhnula pádu. Zaváhání ji nakonec stálo účast v boji o medaile, kam se s náskokem 3 desetin probojovala Karstensová.

Němka dokráčela nakonec až do finále, kde dokonce se značným náskokem vyhrála první jízdu v souboji s Julií Dujmovitsovou. Rakušance se ale v odvetě povedl malý zázrak a brala nakonec zlato s náskokem 12ti setin vteřiny. Pro bronz si na úkor Italky Boccaciniové dojela další Němka Amelie Koberová.

Zklamání z vyřazení ve čtvrtfinále navíc umocnil fakt, že se šance na zisk některého z cenných kovů výrazně zvýšily poté, co před branou čtvrtfinále překvapivě skončily všechny tři medailistky z obřího slalomu. Přemožitelka Ledecké v první disciplíně a pozdější vítězka Patrizia Kummerová ze Švýcarska podlehla překvapivě o desetinu Němce Koberové, stříbrná z obřího slalomu Japonka Takeučiová nestačila na Švýcarku Zoggovou a domácí Ruska Zavarzinová si vylámala zuby na Rakušance Dujmovitsové.

Strategie pro kvalifikaci byla tentokrát odlišná

Pro osmnáctiletou českou reprezentantku se pod pěti kruhy v Soči jednalo o druhý start, za sebou už měla závod v paralelním obřím slalomu, v němž obsadila sedmé místo. Doplatila v něm na opatrnou jízdu v kvalifikaci, z níž mezi šestnáctku postoupila až z desátého místa a už ve čtvrtfinále tak narazila na pozdější celkovou vítězku Patrizii Kummerovou.

Poučena z předchozího nezdaru se Ledecká v sobotní kvalifikaci paralelního slalomu od začátku pustila do branek s vervou a časem 31,84 se zařadila na průběžné třetí místo. Své soupeřce Ariane Lavigneové z Kanady nadělila bezmála vteřinu, po prvních jízdách byla nakonec pátá.

Česká snowboardistka nic nepodcenila ani ve druhém kvalifikačním startu, zdolala Švýcarku Julii Zoggovou a součtem časů z obou jízd 1:03,74 min se kvalifikovala do vyřazovací fáze z fantastického druhého místa. Ledecká si tak zajistila oproti obřímu slalomu papírově lehčí soupeřku pro osmifinále, v kvalifikaci 15. domácí Rusku Natalju Sobolevovou. Nejrychlejší byla v kvalifikaci Rakušanka Marion Kreinerová, která českou závodnici předčila o pouhých 16 setin vteřiny.

Do Soči dorazila snowboardistka Ester Ledecká s nepříjemným zdravotním hendikepem, když ji vydatně trápila bolest zad. Od nejhorších potíží jí pomohly až ruce věhlasného fyzioterapeuta Pavla Koláře.

Snowboarding -paralelní slalom:
Muži:
1. Wild (Rus.)
2. Košir (Slovin.)
3. Karl (Rak.)
4. March (It.)
5. Mathies (Rak.)
6. Bussler (Něm.)
7. Galmarini (Švýc.)
8. Fischnaller (It.)
9. S. Schoch
10. Flütsch (oba Švýc.)
Ženy:
1. Dujmovitsová (Rak.)
2. Karstensová
3. Koberová (obě Něm.)
4. Boccaciniová (It.)
5. Kreinerová (Rak.)
6. Ledecká (ČR)
7. Zoggová (Švýc.)
8. Meschiková (Rak.)
9. Kummerová (Švýc.)
10. Laböcková (Něm.)

Reklama

Související témata: