Hlavní obsah

Už jen účast na olympiádě byla vítězstvím, říkala lyžařka Strachová po desáté příčce ve slalomu

Soči

S úsměvem opouštěla areál Roza Chutor česká lyžařka Šárka Strachová po pátečním závodě slalomu, v němž jí připadlo konečné desáté místo. „Úžasné. Jsem spokojená,“ prohlásila devětadvacetiletá závodnice, která se od olympijských her ve Vancouveru, kde byla ve stejné disciplíně třetí, musela vypořádat s operací nezhoubného nádoru v oblasti hypofýzy.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Šárka Strachová po 2. kole olympijského slalomu.

Článek

Působil na vás fakt, že jde o váš poslední olympijský závod a další bitva pod pěti kruhy už vás nečeká?

Tohle se mi honilo hlavou během celé olympiády. Start na další určitě neplánuji. Užila jsem si Soči včetně zahájení, kde mi připadla role vlajkonošky. Nakonec jsme zrušili odlet za tréninkem do Rakouska a zůstali celou dobu, protože podmínky byly velmi dobré.

Zatímco první kolo se vám nevydařilo, v druhém jste jela bez problémů a výrazně lépe. V čem byl problém?

První kolo jsem začala špatně už od první brány a nepodařilo se mi změnit jízdu až do cíle. Nabírala jsem ztrátu už od startu, byla relativně veliká. V každém oblouku jsem nabrala pár setin.

A čemu tedy přičítáte tak výrazné zlepšení v druhé části slalomu?

Povedlo se mi to technicky lépe než v prvním kole. Dala jsem si záležet, abych už od startu chytila rytmus a držela ho do konce. Spravila jsem si náladu.

V Soči jste byla devátá v superkombinaci a desátá ve slalomu. Jste s vystoupením na třetích olympijských hrách spokojená?

Je to moc hezké. Perou se ve mně dva hlasy. Jeden je zklamaný, že se nepovedlo udělat medaili. Druhý nabádá ke klidu s ohledem na moji situaci před rokem a půl, kdy jsem nevěděla, jestli vůbec ještě budu lyžovat. Tudíž deváté a desáté místo považuji za úžasné.

Představují s ohledem na zdravotní trable dvě umístění v desítce osobní vítězství?

Ano. Už jen účast na olympiádě pro mě byla vítězství. A ještě jsem bojovala o pozici v top desítce. Na druhou stranu pořád v sobě cítím bojovnici, která prahne po nejlepším výsledku.

Po operaci jste začínala prakticky od nuly. Byla jste už v Soči na vrcholu sil, nebo k optimální formě ještě něco chybí?

Věřím, že se budu posouvat dál. Před rokem a půl jsem přišla o veškerou kondici, o veškeré svaly. Tudíž pořád doháním sílu a stabilní výkonnost. Ale na to, abych končila mezi pěti nejlepšími, už mám zase všechno. Pořád mohu útočit na nejvyšší příčky, jen potřebuji vylepšit startovní číslo. Chtěla bych se dostat do nasazené sedmičky, z které se dobře útočí na špičku. Cítím se dobře.

Platí, že po olympijském roce vás čeká už jenom jedna sezóna na nejvyšší scéně?

Ano. Zatím to vidím ještě na jednu sezónu. Dál nehledím. Uvidíme, jak mě lyžování bude bavit. Ale vše se může změnit ze dne na den.

Reklama

Související témata: