Hlavní obsah

To nejlepší na konec. Vrabcová doběhla na třicítce pátá, Björgenová má šesté zlato

Lyžařka Eva Vrabcová-Nývltová doběhla na olympijských hrách v závěrečném závodu na 30 km volnou technikou pátá a dosáhla nejlepšího výsledku v kariéře. Maratón ovládly Norky v čele s Marit Björgenovou, která získala třetí zlato v Soči a šesté celkově a stala se nejúspěšnější ženou v historii zimních her. Za ní skončily Therese Johaugová a Kristin Störmer Steiraová.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Eva Vrabcová-Nývltová se občerstvuje během ženského závodu v běhu na 30 kilometrů.

Článek
Fotogalerie

Vrabcová-Nývltová potvrdila životní formu z aktuální sezóny a ještě vylepšila jedenácté místo ze skiatlonu. V teplém a slunečném počasí dlouho udávala tempo početné skupiny, která jela s velkou ztrátou na vedoucí Norky. V cílové rovince osmadvacetiletá česká běžkyně bojovala o čtvrtou příčku, ale o dvě desetiny podlehla Fince Kerttu Niskanenové.

Björgenová si zopakovala zlatý hattrick z Vancouveru. Ve sbírce má třiatřicetiletá Norka ještě tři stříbra a jeden bronz a v historickém žebříčku nejlepších sportovců na zimních hrách předstihla někdejší sovětskou rychlobruslařku Lidiji Skoblikovovovou a ruskou běžkyni Ljubov Jegorovovou, které získaly rovněž šest zlatých medailí. Před Björgenovou jsou pouze její krajané biatlonista Ole Einar Björndalen a běžec Björn Dählie.

Ziskem desáté olympijské medaile Björgenová zároveň vyrovnala rekordní bilanci Raisy Smetaninové a Italky Stefanie Belmondové mezi běžkyněmi.

Trio Norek nedalo zbytku startovního pole šanci

O pořadí na stupních vítězek se rozhodlo už krátce po třetině závodu, kdy se norské trio oddělilo od zbytku startovního pole a postupně získalo více než minutový náskok. Krátce před stadiónem odpadla Steiraová, ale pro první individuální olympijskou medaili si ve 32 letech bezpečně doběhla.

Björgenová si v cílové rovince snadno poradila s Johaugovou a navázala na triumfy z úvodního skiatlonu a sprintu dvojic. Johaugová vylepšila o jedno místo svůj výsledek z klasické desítky.

Do boje o medaile nezasáhla zlatá medailistka z klasické desítky Justyna Kowalczyková. Polka, jež v Soči startovala se zlomeninou nártní kosti, před polovinou závodu odstoupila.

Norkám se povedlo napodobit trojnásobný triumf svých krajanů z Albertville 1992, kde Vegard Ulvang, Dählie a Terje Langli opanovali klasickou třicítku.

Ženy - 30 km volně s hromadným startem:
1. Björgenová 1:11:05,2
2. Johaugová -2,6
3. Steiraová (všechny Nor.) -23,6
4. Niskanenová (Fin.) -1:21,7
5. Vrabcová-Nývltová (ČR) -1:21,9
6. Jéanová -1:22,3
7. Hugueová (obě Fr.) -1:24,3
8. Wikenová (Švéd.) -1:26,4
9. Bonerová (Švýc.) -1:29,8
10. Orguéová (Šp.) -1:32,1
...37. Novákova -6:44,4
45. Moravcová (obě ČR) -9:51,2

Reklama

Související témata: