Hlavní obsah

Charita je vynesla na olympiádu. Ze snu manželského páru se stalo peklo

Soči

Vyrazili na dobročinnou cestu do Dominiky, malého státu v Karibiku. Jejich jediným zájmem bylo financovat dětské nemocnice, jichž se zemi nedostávalo. Američan Gary di Silvestri a jeho žena Angelica misi splnili. A odměnou jim byla nabídka přijmout občanství a pokusit se kvalifikovat na zimní olympijské hry v Soči, což znamenalo první účast země na hrách.

Foto: Profimedia.cz

Vlajkonoš Dominiky, běžec na lyžích Gary di Silvestri.

Článek

„Zpočátku jsme váhali. Bude to peklo, říkali jsme si. Věděli jsme, že z koníčku se stane dřina na plný úvazek. Ale přijali jsme," vypravuje Gary di Silvestri, který si nakonec skutečně vybojoval místo v závodě běžkařů na 15 kilometrů, jeho žena na distanci o pět kilometrů kratší. Nic divného, řeklo by se. Vždyť naturalizovaní sportovci jsou dnes samozřejmostí. Jenže manželům je v součtu pětadevadesát let.

Sedmačtyřicetiletý Gary di Silvestri začal s klasickým lyžováním v jednatřiceti letech. Byl úspěšným obchodníkem, vedl největší světové banky. Pak si usmyslel, že bude přednášet na univerzitě v New Yorku, kterou sám vystudoval, a věnovat se charitě. O rok starší manželka začala s běžkami koketovat rok po manželovi. „Jako malá jsem lyžovala v Itálii, odkud pocházím. Ale znala jsem jen sjezdovky," prohlásila Angelica di Silvestri.

Dva dny v kómatu

Nechybělo mnoho a její muž se na bitvy pod pěti kruhy nikdy nepodíval. Jako malý seděl v autě, do něhož narazil opilý řidič a Gary di Silvestri byl dva dny v kómatu. Nicméně z nehody vyvázl bez trvalých následků a jako student se pak stal dvakrát šampiónem v zápase řecko-římském na univerzitní úrovni státu New York.

Olympijské hry měly znamenat milník v životě úspěšných manželů. Nevěděli, že se promění v černou můru. První kontakt s olympijskou komunitou přinesl úsměvy. „Byli jsme trochu zaskočení, když jsme přijeli do olympijské vesnice v Soči. Problém byl tedy spíše na naší straně. Obecně užíváme ubytování s prvotřídním welness, samozřejmostí je posilovna a vířivka," vysvětloval zámožný obchodník a reprezentant Dominiky, který nesl vlajku své nové domoviny při zahajovacím ceremoniálu. „Byl ohromující a jedinečný," rozplýval se.

Problém nastal, když došlo na první trénink. „Závodiště je ohromující, tratě z našeho pohledu poněkud skličující. Obsahují mnoho strmých stoupání a sjezdů, kde jsem zaznamenal rychlost sedmašedesát kilometrů v hodině," říkala s respektem Angelica di Silvestri po první přípravě v dějišti her.

Závody skončily pohromou

Obavy matadorů, kteří se měli stát prvním manželským párem startujícím na jedněch olympijských hrách v totožné disciplíně, se naplnily záhy. Angelica di Silvestri vyrazila den po zahájení na trénink. Ve sjezdu ztratila na zmrzlé trati kontrolu nad lyžemi a narazila obličejem do plotu. Musela být převezena do nemocnice a podstoupila dvě operace nosu.

„Pět dnů jsem nemohla z postele. Bylo nemožné, abych odstartovala do závodu," posteskla si osmatřicetiletá olympionička Dominiky. „Kdyby byl plot v daném místě polstrovaný, vyvázla jsem lépe," zlobila se.

Její manžel nedopadl o mnoho lépe. „Den po zahájení her měl obrovské bolesti břicha. Neustoupily ani v průběhu dnů, ale chtěl mi udělat radost a nastoupil v pátek na start. Bylo nádherné vidět ho na olympijském stadiónu ve startovní bráně," líčila Angelica di Silvestri.

Její manžel však nedoběhl ani na první mezičas ve vzdálenosti 2700 metrů. Zkolaboval po tři sta metrech na trati.

„Dopoledne jsem absolvoval lehkou rozjížďku, ale celý den mám jako v mlze," přiznal. Lékaři u něj diagnostikovali akutní zánět trávící soustavy ze zkažené vody. „Vše, co začalo jako pohádka, se proměnilo v noční můru," posteskla si Angelica di Silvestri, která je stále v nemocnici a manžel se léčí na lůžku v olympijské vesnici v horách.

Zda bude mít Dominika při debutu na olympijských hrách vlajkonoše i při závěrečném ceremoniálu je ve hvězdách...

Reklama

Související témata: