Hlavní obsah

VIDEO: Zlatý poklad ze Soči je doma. Letná vítala olympijské vítězky

Martin KézrSport.czPrávo
Aktualizováno

Zlatý poklad ze Soči už je doma. Obě české vítězky letošních zimních her přiletěly dřív, než v Rusku zhasl olympijský oheň. Snowboardistka Eva Samková i rychlobruslařka Martina Sáblíková vystoupily na letišti v Kbelích jako první z vojenského speciálu a obě hned spěchaly do olympijského parku na Letnou, kde je po osmnácté hodiny vítalo téměř pět tisíc fanoušků.

Olympioniky přivítali diváci na LetnéVideo: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

„Eva, Martina! Eva, Martina!," skandoval nadšený dav, když špalírem dalších 21 olympioniků, kteří se v neděli rovněž vraceli, kráčely na pódium dvě zlaté české slečny.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

„Jsem dojatá, jste úplně báječní," ukláněla se divákům Sáblíková a v očích se jí leskly slzy. Samková byla taky nadšená, kolik lidí na ni čekalo. „Když všichni skandovali Evo, děkujeme, přišla jsem si jako hokejisti," usmála se.

„Bylo to fakt hustý," vyznala se pak z pocitů Sáblíková, držitelka zlaté a stříbrné olympijské medaile na nejdelších rychlobruslařských tratích.

Odvezla si olympijský dort

"Je to tady hustokrutopřísný," tvrdila z pódia Samková, která dodržela tradici bundy oblečené naruby tak, že svítí zlatá podšívka. „To napadlo už v Soči našeho kanadského servismana, od té chvíli to všichni otáčíme," smála se, když si na její počet převlékli bundu i zbývající olympionici.

Ve snowboardkrosu nedala soupeřkám ani nejmenší šanci. „Trať byla tak těžká, že jsem jim dokázala ujet," usmívala se Samková. Za nejsilnější mimosportovní zážitek ze Soči označila Samková setkání s Jaromírem Jágrem.

Také prozradila, že přistání v Praze sledovala přímo z kabiny pilotů, odkud přes okénko usilovně mávala na rodiče, kteří ji přišli přivítat. Z Kbel si dokonce vezla i speciální olympijský dort.

A co svatba?

Obě zlaté medailistky na Letné dokonce z pódia čelily dotazu odvážného fanouška, kdy že chystají svatbu. Sám tazatel se dokonce nabídl, že by si rychlobruslařku klidně vzal. „V nejbližší době se určitě vdávat nechystám," smála se Sáblíková. „Ani já ne, jsem ještě moc mladá," přidala rovněž pobaveně dvacetiletá Samková.

Sáblíková označila za bláznovství názor, že by mohla jezdit ještě ve 42 letech jako její německá rivalka Claudia Pechsteinová. „Už jen z obhajoby na pět kilometrů na mě v Soči doléhala pořádná zodpovědnost a že bych takhle jezdila dalších šestnáct let, to si fakt nesmyslím," tvrdila a prozradila se, že inspiraci bere i z filmu Kokosy na sněhu. „Říkám si jako ti jamajští bobisté: Chyť svůj rytmus a dopředu."

Přiznala, že si závody v Soči před zraky svých blízkých hodně užila, i když zejména zlatá pětikilometrová trať ji hodně bolela. „Když jsem viděla, jak trenér Novák v závěrečných kolech tleská, tak jsem si říkala, že to asi bude dobré. Když mně pak pouštěli televizní záznam, jak mně lidí na Letné i jinde v Česku fandili, rozbrečelo mě to," líčila Sáblíková.

Biatlonisté se vracejí v pondělí

Samkové se Sáblíkovou z pódia poděkoval i šéf České olympijského výboru Jiří Kejval, ale v zákulisí přiznal, že úspěchy obou nejsou výsledkem propracovaného systému sportovní disciplíny, ale spíš týmovým úspěchem určité skupiny lidí. „Právě kolem Samkové i Sáblíkové se dali dohromady zapálení nadšenci, kteří ty holky dovedli až na vrchol," řekl.

Obě zlaté medailistky jsou podle něj příkladem toho, kdy na vrchol vede individuální cesta, odlišná od hlavního proudu. České vítězky nemají ani zdaleka takové podmínky jako jejich konkurenti.

Sáblíková poráží nizozemské rychlobruslařské hvězdy, přestože nemá doma žádnou dráhu. Rozpočet týmu Samkové je jen zlomkem toho, co mají jiné snowboardistky. Zlaté olympijské medaile by i ale tohle mohly částečně změnit.

Biatlonisté, kteří se postarali o celkem pět medailí, se vrací ze Soči až v pondělí večer.

Reklama

Související témata: