Hlavní obsah

Silný vítr mění plány. Odkládá se finále slopestylu, obří slalom žen se pojede ve čtvrtek

Pchjongčchang
Aktualizováno

Kdepak soupeři. Největším protivníkem sportovců je zatím v pondělním programu na olympijských hrách v Pchjongčchangu počasí. Velké mrazy a silný vítr už způsobily odložení závodu žen v obřím slalomu na čtvrtek. Posunuto, zatím o hodinu bylo i finále slopestylu, kde bude startovat česká snowboardistka Šárka Pančochová.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

V hlavní roli je na olympiádě často počasí. Kvůli silnému větru se odkládá závod obřího slalomu žen, stejně jako finále slopestylu.

Článek

Vichr narušil program soutěží už během neděle a podobně mění plány i během pondělí. Do obřího slalomu žen mělo dvě hodiny po půlnoci nastoupit kvarteto českých lyžařek ve složení Ledecká, Dubovská, Capová, Pauláthová, jenže počasí rozhodlo jinak. Nový termín byl stanoven na čtvrtek.

"Nestává se často, aby na trati foukal vítr skoro stokilometrovou rychlostí a bylo dvacet pod nulou," řekl bývalý sjezdař Luc Alphand z Francie, jehož dcera Estelle na hrách startuje a reprezentuje Švédsko. "Vítr je příliš silný, mráz nepříjemný a závodnice by jen při prohlídce promrzly. Nebylo možné jet, i když to je škoda, protože trať samotná a vytyčený obří slalom jsou perfektní," řekl.

V dějišti her velmi silně fouká už druhý den a alpští lyžaři ještě nedostali šanci závodit o medaile. Ve čtvrtek by se teď měly rozdávat hned dvě sady. Start prvního kola ženského obřího slalomu je naplánován na 1:30 SEČ, druhé začne v 5:15, sjezd mužů bude odstartován ve 3:00. V úterý se má podle původního programu uskutečnit kombinace mužů, ve středu budou závodit slalomářky.

Na start se zatím dnes nepostavily ani snowboardistky k finále slopestylu. První finálovou jízdu měla obstarat česká závodnice Šárka Pančochová, ale kvůli silnému větru musí čekat. Nejprve byly bitvy o medaile posunuty o třicet minut, následně se čas startu měnil o další půl hodinu. Na sociálních sítích se ale objevují informace, že nemusí jít o poslední změnu.

Kvůli počasí byla zrušena už nedělní kvalifikace, všechny závodnice postoupily do finále.

Reklama