Hlavní obsah

Létající rajče slaví zlatý olympijský hattrick!

Pchjongčchang

Zlatý hattrick! Hvězdný americký snowboardista Shaun White to dokázal. Poslední jízdou závodu vyhrál výkonem 97,75 na hrách v Pchjongčchangu finále v U-rampě a získal třetí olympijské zlato. Tím se zapsal borec, kterému se přezdívá Létající rajče, do historie, žádný jiný snowboardista nic pdodobného nedokázal.

Foto: Issei Kato, Reuters

Americký snowboardista Shaun White vybojoval v Pchjongčchangu třetí olympijské zlato v U-rampě.

Článek
Fotogalerie

Tři finálové jízdy nabídly přehlídku skvělých výkonů. Hned pět nejlepších borců v U-rampě dokázalo zajet jízdu hodnocenou nad devadesát bodů.

White vedl po první jízdě, jenže ve druhé ho z pomyslného trůnu sesadil báječným představením Ajuma Hirano. Jenže největší favorit z USA opět dokázal, že závodění pod tlakem jej dokáže vybudit k nejlepšímu výkonu.

Jednatřicetiletý Američan, třináctinásobný šampión zimních X-Games, zajel v poslední jízdě celého finále skvěle, dostal o dva a půl bodu více než japonský konkurent a mohl slavit zlato. Na Japonce zůstalo stříbro, bronz si odveze Australan Scotty James.

Ve druhém kole měl ošklivý pád Japonec Juto Tocuka. Teprve šestnáctiletý závodník se po karambolu, při němž dopadl z takřka pětimetrové výšky na hranu rampy, zvedl do sedu a komunikoval. Záchranáři ho po ošetření odvezli na saních. Podle zástupců japonského týmu si stěžoval na bolesti kyčle.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu
Snowboarding
Muži - U-rampa
1. White (USA) 97,75 b.
2. Hirano (Jap.) 95,25
3. James (Austr.) 92,00
4. Ferguson (USA) 90,75
5. Burgener (Švýc.) 89,75
6. Josey (USA) 88,00
7. Katajama (Jap.) 87,00
8. Pates (USA) 82,25
9. Scherrer (Švýc.) 80,50
10. Callister (Austr.) 62,00

Reklama