Hlavní obsah

Rakušan Mayer ukončil norskou nadvládu v super-G

Olympijským vítězem v superobřím slalomu se stal Rakušan Matthias Mayer a ukončil nadvládu norských lyžařů v této disciplíně. Druhý skončil se ztrátou 13 setin sekund Švýcar Beat Feuz a bronz získal Nor Kjetil Jansrud. Obhájce zlata ze Soči zaostal za Mayerem o 18 setin. V Koreji si Jansrud dojel pro druhou medaili po stříbru ve sjezdu. Z kvarteta českých lyžařů si vedl nejlépe dvacetiletý Filip Forejtek, který obsadil 34. místo. Hned za ním skončil Ondřej Berndt.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Rakušan Matthias Mayer, olympijský vítěz v super-G.

Článek
Fotogalerie

Norové ovládli super-G na předchozích čtyřech olympiádách. Jejich vítěznou sérii přerušil až Mayer, který si vynahradil zklamání ze čtvrtečního sjezdu, kde coby obhájce vítězství skončil až devátý. "Každá taková série je výjimečná a přál bych si, abych dneska jel o pár desetin rychleji. Ale Matthias (Mayer) a Beat (Feuz) si úspěch zaslouží," uvedl Jansrud.

S obhajobou zlata ze Soči prý moc nepočítal. "Spíš to bylo naopak," prohlásil norský reprezentant. "Říkal jsem si, že pokud někdo z kluků neudělá chybu, tak jsem bez šance. A samozřejmě víte, že oni moc chyb nedělají," přidal.

Sedmadvacetiletý Mayer se stal teprve druhým rakouským vítězem této disciplíny v historii her po Hermannu Maierovi, který triumfoval v roce 1998 v Naganu. Zároveň překonal svého otce Helmuta, který skončil před třiceti lety v Calgary při olympijské premiéře superobřího slalomu druhý.

"Neuvěřitelné," prohlásil Mayer. "Celý život jsem se na jeho medaili díval, měli jsme ji v obýváku. Od mala jsem ji měl pořád na očích, takže mám radost, že teď mám svou vlastní. A táta se zase může dívat na tu moji," přidal.

Mayer, který v super-G vybojoval loni v lednu dosud poslední vítězství ve Světovém poháru, je druhým mužem, jenž dokázal na olympijských hrách opanovat obě rychlostní disciplíny. Před ním se to povedlo Norovi Akselu Lundu Svindalovi, který k triumfu v superobřím slalomu z Vancouveru 2010 přidal ve čtvrtek sjezdařské zlato.

Svindal se dnes musel spokojit s pátým místem. Před obhájce titulu se dostal Francouz Blaise Giezendanner, který překvapil čtvrtým místem.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu - sjezdové lyžování:
Muži - superobří slalom:
1. Mayer (Rak.) 1:24,44
2. Feuz (Švýc.) -0,13
3. Jansrud (Nor.) -0,18
4. Giezendanner (Fr.) -0,38
5. Svindal (Nor.) -0,49
6. Kriechmayr (Rak.) -0,69
7. Paris (It.) -0,74
8. Sander (Něm.) -0,77
9. Cook (Kan.) -0,79
10. Kline (Slovin.) -0,92,
...34. Forejtek -3,62
35. Berndt -3,86,
40. Zabystřan -5,24,
Hudec (všichni ČR) nedokončil.

Reklama