Hlavní obsah

Fenomenální! Královna her je z Česka. Ledecká má druhé zlato

Aktualizováno

Neuvěřitelný příběh Ester Ledecké má šťastný konec. Vítězstvím v paralelním obřím slalomu ve snowboardingu se zapsala do historie jako teprve třetí sportovec, který dokázal na jedněch zimních olympijských hrách získat zlato ve dvou odlišných sportovních odvětvích. Ve finálové jízdě zdolala česká královna Němku Selinu Jörgovou.

Foto: Issei Kato, Reuters

Ester Ledecká se raduje z olympijského triumfu v závodě v paralelním obřím slalomu na ZOH v Koreji.

Článek
Fotogalerie

Neskutečný a globální úspěch českého sportovce se rodil suverénně už od kvalifikace.

Olympijská vítězka ze superobřího slalomu vstoupila do závodu z červené dráhy, která se během následujících jízd ukázala jako rychlejší, a nasadila laťku hodně vysoko. Jejímu času 43.32 se žádná z konkurentek ani zdaleka nepřiblížila.

Druhou jízdu zvládla Češka velmi zkušeně, nejela na takové riziko a hlídala si postup. Byl z toho druhý čas v modré dráze a v celkovém součtu jednoznačné vítězství. Ledecká se tak před vyřazovací částí dostala do obrovské výhody. Až do případného finále si mohla vybírat dráhu a dle dosavadního průběhu paralelního obřího slalomu se zdálo, že právě červená trať je výrazně rychlejší.

Los osmifinále si s Ledeckou hned na začátek zajímavě zahrál. Čekala ji Švýcarka Patrizie Kummerová. Té se sice kvalifikace moc nepovedla, v Koreji ale obhajovala titul ze Soči. Ledecká jela bezchybně, na začátku sice Kummerová držela krok, ve spodní části trati však Ledecká výrazněji odskočila – kromě dobrého výkonu se také ukázala výhoda červené dráhy.

Daniela Ulbingová, devatenáctiletý rakouský talent, to byla druhá překážka Ledecké ve vyřazovací části. Drobné chyby, včetně kontaktu ruky se sněhem, nakonec však znovu dobrá spodní část trati a postup do semifinále. Ester Ledecká už je jenom dvě vítězství od druhé zlaté medaile.

Semifinále, vysoká hra, ve které už se rozdělují medaile. Ledecká od začátku souboje s Němkou Hofmeisterovou ztrácela, spodní část, která české hvězdě tak moc sedí, však byla teprve před ní. Dvaadvacetiletá Češka ji znovu zvládla skvěle, naopak Němka začala ztrácet, riskovala a z přemíry snahy přišel pád. Dcera Janka Ledeckého si pak už jen v pohodě dojela pro zasloužený postup do finále.

Kdo vyhrál ZOH ve dvou sportech
Thorleif Haug (Nor.)
1924 běh na lyžích i sev. kombinace
Johan Gröttumsbraten (Nor.)
1928 běh na lyžích, 1928 a 1932 sev. kombinace
Heikki Hasu (Fin.)
1948 sev. kombinace, 1952 biatlon
Anfisa Rezcovová (SSSR)
1988 běh na lyžích, 1992 a 1994 biatlon
Ester Ledecká (ČR)
2018 alpské lyžování a snowboarding

Souboj ve finále o zápis do historie. Ledecká soupeřila se Selinou Jörgovou, německá soupeřka se dlouho držela, nedělala chyby. Narozdíl od ní Češka v červené dráze sice byla rychlá, ale měla problémy. V horní pasáži předtím upadla dvakrát Ruska Zavarzinová a zaváhala i Ledecká, ustála to však lépe než Ruska a tak se mohla řítit pro olympijskou nesmrtelnost. Dolní část byla její po celou dobu, což ve finále jenom potvrdila.

„Měla jsem fajn den, stihla jsem se rozjezdit a mám radost z toho všeho. Jsem pořád strašně zmatená, ale zároveň jsem moc šťastná. Chtěla jsem tu medaili získat i pro můj snowboardovej tým, kterej šlape jako hodinky, hrozně moc jim děkuju," chrlila dvaadvacetiletá dívka.

„Soustředili jsme se na to, abych nenasazovala oblouk moc brzo, protože tady jsou ty brány trošku dál od sebe. Všechny holky jezdily strašně moc dobře a byla čest pro mě s nima závodit," pokračovala jedna z největších hvězd her.

Ruce nad hlavou v posledních dvou brankách? „To bylo omylem, to jsem vyrovnávala rovnováhu, " zakončila první vítězný rozhovor Ledecká a pozvala fanoušky na oslavu na pražské Staroměstské náměstí. Termín zatím oficiálně oznámen nebyl, v Pchjongčchangu se hovoří o pondělí mezi 16-17 hodinou.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu
Snowboarding - paralelní obří slalom:
Muži:
1. Galmarini (Švýc.)
2. I Sang-ho (Korea)
3. Košir (Slovin.)
4. Dufour (Fr.)
5. Karl (Rak.)
6. Baumeister (Něm.)
7. Fischnaller
8. Coratti (oba It.)
9. Payer (Rak.)
10. Wild (OSR)
Ženy:
1. Ledecká (ČR)
2. Jörgová
3. Hofmeisterová (obě Něm.)
4. Zavarzinová (OSR)
5. Takeučiová (Jap.)
6. Zoggová (Švýc.)
7. Ulbingová
8. Meschiková (obě Rak.)
9. Langenhorstová (Něm.)
10. Bykovová (OSR)

Reklama

Související témata: