Hlavní obsah

Nejmladší česká olympionička? Rodačka z Ruska, která skrývá emoce

Praha

Možná nejpřekvapivější, rozhodně však nejmladší členkou české olympijské výpravy bude patnáctiletá krasobruslařka Elizaveta Ukolová. Vždyť v době, kdy přišla na svět, teprve doznívala euforie z olympijského triumfu, který v Naganu vybojoval její současný parťák z olympijské výpravy Jaromír Jágr a spol., Petru Nedvědovi v tu dobu už bylo 27 let.

Foto: Jan Koller, ČTK

Elizaveta Ukolová při republikovém šampionátu v Bratislavě.

Článek

Ukolová se narodila v ruském Kirově, ale už ve dvou letech se s rodinou přesunula do Česka. Do startu letošní sezóny bylo jejím nejlepším výsledkem 22. místo na juniorském mistrovství světa, žádný seniorský šampionát dosud neabsolvovala. O to větší senzací bylo, když se při zářijové olympijské kvalifikaci dokázala nominovat do Soči.

Skokansky je na úrovni

„Vyjela si start na kvalifikaci při svazových prověrkách, do té doby seniorské soutěže nejezdila. Kolega Huth mě přesvědčoval, že by bylo dobré, aby tam jela, když tu možnost má,“ říká trenérka Vlasta Kopřivová, která vede talentovanou krasobruslařku už tři roky.

Skokansky je Ukolová na svůj věk na vysoké úrovni, jenže ji čeká ještě hodně práce na druhé složce vystoupení. Emoce, interakce s diváky i rozhodčími, tam má ještě značné rezervy. „Je mladá, ještě nepřišla úplně na to, o čem krasobruslení je. Má problém navázat kontakt, není komunikativní, soustředí se na sebe,“ hodnotí ji Tomáš Verner, jenž trénuje pod stejnými trenéry.

Ani v civilu toho Ukolová moc nenamluví, při rozhovorech odpovídá vesměs jedním slovem. „Když se Bety zeptám, jestli je unavená, nebo chce víc tréninku, odpoví. Ale jinak na tréninku spíš poslouchá příkazy,“ líčí Kopřivová, která se snažila zařadit do tréninku i kurzy herectví.

„Otázkou je, jak by to přijala. Už jsem byla za tanečníky v Národním divadle, ale v menším měřítku jsem s tím učením neuspěla,“ přiznává.

V Soči se otrká

„Ale nedělejme z toho tragédii, teprve dospívá. Ženské musíte brát trošku s rezervou. Třeba přijde doba, kdy bude k nezastavení. Až se jednou vdá, její manžel nebude věřit, že byla takhle tichá,“ usmívá se trenérka.

„Navíc v Soči se může otrkat, bude v kontaktu s dalšími sportovci,“ plánuje. Ukolová se na právě probíhající mistrovství Evropy z domácího šampionátu nekvalifikovala, a tak Soči bude jejím velkým křtem ohněm.

Reklama

Související témata: