Hlavní obsah

Slovensko vyšle na olympiádu 62 sportovců, méně než v roce 2010

Bratislava

Slovensko vyšle na zimní olympijské hry v Soči 62 sportovců. Rozhodl o tom v pondělí výkonný výbor Slovenského olympijského výboru (SOV). Výprava bude početně menší než před čtyřmi lety.

Foto: Milan Malíček, Právo

Slovenským vlajkonošem bude na OH hokejový obránce Zdeno Chára.

Článek

Oproti původnímu seznamu, který dříve v tomto měsíci schválila valná hromada SOV, byla nominace rozšířena o pět míst. Vedle čtveřice bobistů byl do ní zařazen i lyžař Andreas Žampa, bratr známějšího sjezdaře Adama Žampy. Šéf SOV František Chmelár novinářům řekl, že šanci na olympijskou pozvánku od mezinárodní federace ISU má ještě slovenský krasobruslařský pár.

Největší zastoupení v slovenské výpravě mají hokejisté (25) pod vedením českého trenéra Vladimíra Vůjtka. Z dříve ohlášené nominace vypadli zranění obránci Michal Sersen ze Slovanu Bratislava a Dominik Graňák z Dynama Moskva, které nahradili René Vydarený z extraligového Hradce Králové a Milan Jurčina z TPS Turku.

Olympijská výprava bude početně menší než v roce 2010, kdy se ve Vancouveru představilo v slovenských barvách rekordních 73 sportovců. Na rozdíl od tehdejších her ale do Soči nepostoupily hokejistky. Slovenským vlajkonošem na slavnostním zahájení her bude hokejový obránce a kapitán Bostonu Zdeno Chára.

Kuzminová bude obhajovat zlato

Ve slovenské výpravě nechybějí biatlonisté Anastasia Kuzminová a Pavol Hurajt, kteří na předchozí olympiádě ve Vancouveru získali pro Slovensko kompletní sadu medailí. Biatlonistka ruského původu Kuzminová bude obhajovat zlato ze sprintu a stříbro ze stíhacího závodu, Hurajt zase bronzovou medaili ze závodu s hromadným startem.

Vedle hokejistů a bobistů bude Slovensko v Soči reprezentovat deset biatlonistů, devět závodníků v sjezdovém lyžování, šest sáňkařů, čtyři běžci na lyžích, dvě akrobatické lyžařky, jedna krasobruslařka a jedna rychlobruslařka.

Reklama