Hlavní obsah

Šéf české olympijské mise Doktor už v Soči připravuje zázemí

V jednom kole je od svého příletu do Soči šéf české olympijské výpravy Martin Doktor, dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice z Atlanty 1996. Na své první olympijské misi v roli jednoho z hlavních českých funkcionářů musel na místě řešit všechny provozní záležitosti, ale už i menší problémy. Všechno musí být připraveno do čtvrtka, kdy do Ruska přiletí z Prahy první speciál s českými sportovci a doprovodem.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Lyžařka a vlajkonoška české výpravy Šárka Strachová v oficiálním oblečení pro ZOH v Soči a vedoucí české výpravy Martin Doktor.

Článek

Doktor strávil dnešní dopoledne na setkání šéfů misí, připravil podklady pro akreditace členů české výpravy a také potvrdil finální verzi ubytování v olympijské vesnici. "Od rána lítám, takže jsem toho tady z okolí ještě moc neviděl. Zatím řeším hlavně důležité provozní záležitosti, aby přijetí první části výpravy ve čtvrtek proběhlo v pohodě a bez problémů," řekl v rozhovoru pro ČTK ze Soči.

Bezpečnostní kontroly jsou podle jeho slov velmi důkladné a přísné, ale prý nijak neobvyklé. "Vznikl trochu problém s tím, že do olympijské vesnice si není možné vzít cokoliv, co by i jen vzdáleně připomínalo jídlo a pití, což pro sportovce může být potíž. To jsme také řešili, protože si na to dost lidí stěžovalo," uvedl Doktor. "Pár další drobností tady také občas pokulhávalo," doplnil.

Zákaz jídla a pití považuje za dost zásadní problém také předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. "Sportovci jsou zvyklí na energetické nápoje, tyčinky a další doplňky stravy. Doufáme, že se to v krátké době vyřeší," řekl rádiu Impuls. "Považujeme to za důležité, bylo by to významné ovlivnění výkonů, bez toho by mnozí těžko mohli fungovat. Mělo by se to řešit i ve spolupráci s ostatními týmy," uvedl.

Nestandardní bezpečnostní pravidlo by také mohlo způsobit problémy českému týmu při dopravě piva do Českého domu od generálního partnera Plzeňského prazdroje. "Obáváme se, že to může být také problém, ale z hlediska sportovního výkonu to samozřejmě není důležité," řekl Kejval.

Sídlo české olympijské mise včetně Doktora bude v olympijské vesnici u moře. Český dům je situován v hotelu Vessna v Adleru, asi deset kilometrů od olympijské vesnice u moře. Své pobočky bude mít vedení také v obou vesnicích v horách.

Reklama

Související témata: