Hlavní obsah

Na sportovce v Soči čeká nejpropracovanější systém boje s dopingem

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a Světová antidopingová agentura (WADA) připravily pro olympiádu v Soči nejpropracovanější systém boje proti dopingu v historii zimních her. Oproti poslední olympiádě ve Vancouveru především naroste o víc než polovinu počet testů před startem závodů a soutěží.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Olympijské kruhy v Soči.

Článek

Dopingoví komisaři v Soči spustí činnost 30. ledna a budou vytipovávat rizikové sporty i olympioniky na základě vlastních informací a předchozích podezřelých výsledků. Zaměří se především na vytrvalostní sporty jako biatlon a klasické lyžování.

Komisaři celkem plánují provést 2453 testů, z toho 1269 ještě před závody. Sportovce mohou kontrolovat na jakémkoliv místě včetně tréninkových ploch. Na testy půjde automaticky pět nejlepších v každé disciplíně, další pak určí los.

Nově vyvinuté metody by podle zástupců WADA a MOV měly být schopné odhalit užívání nepovolených látek, i když k němu došlo před několika měsíci. Vzorky krve a moči se budou archivovat pro další testování osm let po hrách. "Myslím si, že by bylo hloupé pokoušet se podvádět. Jestli budou v Soči nějaké pozitivní výsledky, budou způsobeny hloupostí jednotlivých sportovců," uvedl šéf lékařského oddělení MOV Richard Budgett.

Na zimních hrách je obvykle nižší množství pozitivních dopingových testů ve srovnání s letními. Je to zejména kvůli menšímu rozšíření dopingu v zimních sportech a menšímu počtu olympioniků, kterých se do Soči sjede zhruba 3000.

Od spuštění testování v roce 1968 bylo přistiženo při dopingu na zimních hrách jen 20 sportovců. Ve Vancouveru v roce 2010 byli za menší přestupek napomenuti dva hokejisté, čtyři roky předtím v Turíně přišla o stříbro ruská biatlonistka Olga Pylevová kvůli pozitivnímu testu na carphedon.

Reklama