Hlavní obsah

Olympijský park v Praze rychle roste, možná bude i malý můstek

Praha

Pražský olympijský park na Letné se ještě podobá staveništi jako vedle zakonzervovaná stavba tunelu Blanka, ale každým dnem roste a 6. února, den před zahájením zimních her v Soči, přivítá první návštěvníky. Dnes už organizátoři zahájili mrazení prvních ledových ploch a uvažují i o malém skokanském můstku.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Novináři si prohlédli v Praze přípravy Olympijského parku na Letné, kde vznikají jednotlivá sportoviště a ledová plocha.

Článek

V Olympijském parku na Letné, který je prvním projektem dlouhodobé kampaně Českého olympijského výboru (ČOV) s názvem Česko sportuje, si lidé budou moci vyzkoušet na vlastní kůži většinu zimních olympijských disciplín a zároveň při tom i fandit.

"Hlavní atrakcí bude bruslařská dráha s ledovým rájem, což dohromady nabídne zhruba kilometr ohrazených cest, a snowpark pro snowboardisty. To jsou dominanty parku a tou další bude curlingové hřiště," řekl v úterý při prohlídce novinářům Jan Plachý, sportovní manažer areálu. "Doufám, že to lidi nakopne, aby víc sportovali."

Stavba na Letné je ze sedmdesáti procent hotová. Ledové plochy jsou jasně patrné a z větší části je na nich položen mrazící "koberec", díky kterému se bude moci bruslit i v případě výrazného oteplení. Mráz v minulých dnech dovolil nastříkat dost technického sněhu potřebného pro běžecké lyžování s laserovou biatlonovou střelnicí.

"Chceme udělat rovněž ledový koridor, v kterém budou saně, boby a skeleton a lidi by si vyzkoušeli je i roztlačit a rozjet. A chceme postavit i malý skokanský můstek se skoky do deseti metrů. Doufám, že se nám to podaří," konstatoval Plachý.

Pro děti sjezdařská školička

"Nejnáročnější je koordinace staveb a sled prací, protože děláme hodně věcí a profesí najednou, děláme v zimě a především na území parku musíme dodržovat všechny předpisy a omezení s tím spojená. Třeba všechny stromy v ledových plochách budou obaleny a chráněny," řekl šéf organizačního výboru Petr Soukup.

Z olympijských disciplín v parku chybí pouze akrobatické a sjezdové lyžování. Pro malé děti ale bude připravena sjezdařská školička. Celková kapacita parku se odhaduje na deset tisíc lidí a pořadatelé očekávají každý den okolo pěti tisíc návštěvníků.

Při sportování bude na desítkách malých a dvou velkoplošných obrazovkách k vidění dění v Soči. "Navíc tady bude i vnitřní televizní okruh, a tak po Martině Sáblíkové třeba lidé uvidí bruslit sebe," řekla Zuzana Kalátová, mluvčí Olympijského parku.

Přijdou i hokejisté Sparty a Lva

Celý areál bude osvětlený a ČOV společně se jeho partnery bude stát maximálně 80 miliónů korun. "Celková suma je závislá na počasí, ale rozhodně tuto částku nepřesáhne. Park spadá do kampaně 'Česko sportuje' a financování je rozděleno z části z dlouhodobého programu ČOV a od partnerů," doplnila Kalátová.

Olympijský park přivítá současné i bývalé sportovce, objevit by se měli hokejisté Sparty i Lva, fotbalisté Sparty a další osobnosti. Všední dny dopoledne budou patřit žákům základních škol, které uspěly v soutěži Moje olympiáda. Otevřeno bude každý den od 9:00 do 22:00, vstupné do 15 let je zdarma, jinak bude stát 50 korun.

Některá sportoviště (curling, hokej) si lze zarezervovat na webových stránkách. Vybavení na sportování si mohou zájemci přinést vlastní, v omezené kapacitě bude možné si brusle či lyže zapůjčit v parku. Na hlavním pódiu se připravují koncerty, fun zóna a chybět nebudou stánky s občerstvením.

Reklama

Související témata: