Hlavní obsah

Jediná mezi osmi muži. Kotenová přemohla touhu po vodě a kvůli Soči musela oželet maturitní ples

Radek MalinaSport.czPrávo

Je klíčovou ženou české sáňkařské reprezentace pro olympijské hry v Soči. Je totiž jedinou tuzemskou zástupkyní něžného pohlaví mezi elitou. Bez Venduly Kotenové by národní tým nemohl nastoupit do štafety, kde bude usilovat o nejlepší výsledek. Přitom nechybělo mnoho a studentka obchodní akademie z Tanvaldu sledovala boje pod pěti kruhy jen v televizi.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Česká sáňkařka Vendula Kotenová během Světového poháru v německém Altenbergu.

Článek

Se sáňkováním začala v dětství. „Pocházím ze Smržovky, kde je jediná dráha v Česku. Bratr jezdil závodně a já už jako malá tahala v zimě mámu za rukáv k ledovému korytu, že chci saně rovněž zkusit. Nakonec jsem ji přemluvila, v šesti mě nechala na saně sednout a od té doby jezdím," vybavuje si devatenáctiletá Kotenová.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Postupně se prokousala všemi kategoriemi až mezi elitu. „Když jsem přešla od juniorek mezi ženské, šlo o hodně velký skok. Moře fanoušků, kamery, velká pozornost," líčí Kotenová, která na začátku roku 2012 zažila olympijské hry mládeže v Innsbrucku, kde skončila desátá.

Nyní se chystá na největší sportovní svátek, ale před pár měsíci si prošla krizí, během níž o cestě do Soči vůbec neuvažovala. „Už víckrát byly chvíle, kdy jsem se chtěla na saně vykašlat. Největší nutkání jsem měla v létě před sezónou. Vymýšlela jsem kraviny. Nechtělo se mi v létě trénovat. Pařák jako blázen a člověk se má potit v kopcích, trénovat fyzičku, místo aby si šel lehnout k vodě," vzpomíná s úsměvem na nedávné období. „Navíc vše ještě podtrhnul přechod z juniorek. Byla jsem vyřízená po půlhodině tréninku," vypravuje.

Co ji přimělo zůstat u sportu pro Česko netradičního? „Trenér mi promluvil do duše. Říkal mi, že udělal stejnou chybu a skončil před olympiádou. Domluvili jsme se, že vydržím delší časový úsek. Nyní jsem ráda za jeho proslov, pomohl mi. Musela jsem hodně obětovat, ale jedu na olympiádu, což je absolutní strop," rozplývá se nadšeně Kotenová.

Fotbal ji nebaví, hrát ho ale musí

Život v kolotoči Světového poháru sáňkařů není snadný. „Jsem jediná holka v partě pěti závodníků a tří trenérů. A ještě ke všemu úplně nejmladší," směje se. „Někdy je hodně těžké, že k sobě nemám žádnou holčinu. Ale na druhou stranu kluci mi občas pomůžou, hlavně mi radí se saněmi. Ale když se o něčem rozhoduje a já vyslovím názor, tak mě stejně utřou, že mě se nikdo na nic neptal," popisuje tvrdou realitu harcování po světě v českém týmu sáňkařka, jíž v průběžném pořadí Světového poháru patří 36. příčka.

Musela přivyknout i fotbalovým povinnostem, které jsou součástí tréninkového procesu. „Fotbal mě nebaví, ale hrát musím. Účast v zápasech není povinná, ale na druhou stranu ani dobrovolná," culí se Kotenová. „Od kluků slyším za zády neustálé pokyny, abych běhala, takže lítám vždy úplně po celém hřišti," vypravuje Kotenová o netradičním doplňku přípravy. „Nicméně od doby, kdy se připravuji s klukama, jsem udělala velký výkonnostní posun," lebedí si Kotenová.

Účast na olympijských hrách je toho důkazem. I když právě cesta do Soči zhatila mladé studentce jeden z vysněných okamžiků čtyřletého pobytu na obchodní akademii. „Poslední lednový den máme maturitní ples, jenže já do Ruska musím o čtyřiadvacet hodin dříve. Zkoušela jsem, zda by nebylo možné posunout ples o dva dny, ale už bylo pozdě. Pro holku je důležité, aby na maturitním plese nechyběla, tudíž jsem byla hodně nešťastná, nicméně slzy jsem neronila. Olympiáda je přeci jen nejvíc, co v mém sportu lze zažít," říká vyrovnaně.

Při olympijském debutu si neklade žádné přehnané cíle. „V úspěch věřím hlavně ve štafetě, ta je nevyzpytatelná," přemítá Kotenová, která by k jarní maturitě ráda vyrazila povzbuzena velkým výsledkem ze Soči. „Ve škole jsem letos byla vlastně měsíc, jinak jsem pořád na cestách. V prváku a druháku spolužáci ani netušili, co je sáňkování, ale nyní mě podporují. Gratulovali k olympiádě, posílali přes email zápisy a profesoři mi na dálku zadávali práce. Všichni mi vycházejí vstříc," popisuje Kotenová, že s olympijskou místenkou v okolí vzrostla i prestiž jejího sportu.

Vendula Kotenová
Narozena: 6. listopadu 1994, Jablonec nad Nisou
Klub: TJ Saně Smržovka
Profese: studentka obchodní akademie Tanvald
Největší úspěchy: 10. na ZOH mládeže 2012 v Innsbrucku, aktuálně drží 36. místo v SP
Účast na ZOH: nestartovala
Záliby: hudba, filmy, kolo, karetní hry s reprezentačními parťáky

Reklama

Související témata: