Hlavní obsah

Olympiádě v Soči počasí přeje, vylepšovat ho Rusové nebudou

Soči

Nejméně v tomto i příštím olympijském týdnu bude v Soči příznivé počasí, řekl novinářům v dějišti her šéf ruské meteorologické služby Roman Vilfand. Aktuální informace o počasí bude služba každou hodinu aktualizovat na webových stránkách www.meteosochi2014.ru. Ovlivňovat počasí s pomocí rozptylu speciálních chemikálií, což je v Rusku poměrně běžné při velkých svátcích a oslavách, se meteorologická služba nechystá.

Foto: Gero Breloer, ČTK/AP

Pořadatelé při posledních úpravách trati pro sjezdové lyžování.

Článek

Většina soutěží se bude odehrávat večer, přičemž řada sportovišť se nachází pod otevřeným nebem. Podle Vilfanda by se návštěvníci her měli teple obléknout, zejména v horských oblastech přiléhajících k městu.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

"Upozornění platí i přesto, že očekáváme poměrně teplé počasí a nehrozí nebezpečí silného větru," řekl meteorolog. V Soči se v těchto dnech denní teploty pohybují mírně nad nulou, a to i v horském středisku Krasnaja Poljana.

Ovlivňovat počasí s pomocí speciálních chemických prostředků rozptýlených letecky do ovzduší ruské meteorologické služby nebudou. Důvodem je především skutečnost, že ve vysokohorských podmínkách takové umělé recepty nefungují, řekl Vilfand. Na Kavkazu jsou příliš složité klimatické podmínky a ovlivňovat uměle počasí prakticky není možné, uvedl.

"Zimní sporty jsou pro otužilé a věnovat se jim je možné za každého počasí," řekl agentuře ITAR-TASS šéf ruských meteorologů.

Reklama

Související témata: