Hlavní obsah

Na Letné byl otevřen olympijský park, bude fungovat do 23. února

Praha
Aktualizováno

Olympijští vítězové hokejový brankář Dominik Hašek, akrobatický lyžař Aleš Valenta a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová ve čtvrtek večer na pražské Letenské pláni slavnostně otevřeli olympijský park. Vybudoval ho za 66 miliónů korun Český olympijský výbor, čtvrtinu z této částky zaplatil stát.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Zleva zlatí olympijští medailisté akrobat Aleš Valenta, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a hokejista Dominik Hašek zapalují symbolický olympijský oheň.

Článek
Fotogalerie

Návštěvníci si v parku mohou vyzkoušet většinu zimních olympijských disciplín, součástí jsou malé i velkoplošné obrazovky a občerstvení. Park bude fungovat do 23. února, vstupné je 50 korun. Olympijské hry v Soči budou slavnostně zahájeny v pátek.

"Doufám, že se tady bude návštěvníkům líbit, že si vyzkoušejí různé sporty a nebudou pouze radit sportovcům od televize," uvedl šéf ČOV Jiří Kejval. Slavnostní otevření areálu zahájilo vystoupení bubeníků a roztleskávaček, dětský sbor zazpíval českou hymnu.

Otevření parku doprovodily rovněž odpolední dětské sportovní aktivity na hokejových hřištích a na biatlonové střelnici. V rámci zahájení projelo ledovým korytem defilé s vlajkami států, které se olympiády zúčastní. Večer ozdobí ohňostroj a také koncert skupiny PORTLESS.

V nasvíceném olympijském parku si zájemci mohou vyzkoušet bruslení, běžkařský okruh s laserovou biatlonovou střelnicí, curlingovou plochu, k dispozici jsou i dvě hokejová hřiště nebo snowpark. Ti, kterým se sportovat nechce, mohou sledovat zápolení sportovců na obrazovkách.

Stát zaplatí přes 18 miliónů korun

Park bude od pátku 7. února do 23. února otevřen denně od 9:00 do 22:00. V dopoledních hodinách budou sportoviště vyhrazena zejména školákům. Na bezpečnost bude v rámci otevírací doby dohlížet městská policie. Ta plánuje nasazení až 30 strážníků. Kromě nich tu budou také okrskáři, psovodi se psy, jízdní skupina a strážníci speciální skupiny taxi. Hlídky posílí dohled u stanic metra Hradčanská a Vltavská.

Proti parku Soči-Letná večer asi půl hodiny protestovalo několik desítek lidí. Upozornili na to, že stát investuje desítky miliónů korun do areálu, kde budou všechna sportoviště k dispozici pouhých 17 dní.

V souvislosti s výstavbou se pak také objevily spekulace, že jej ČOV staví načerno. Stavební úřad Prahy 7 ale uvedl, že stavební řízení není třeba, a neshledal žádná pochybení ani při čtvrteční kontrole, uvedl mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

ČOV dá na park 66 miliónů korun, část peněz zaplatí stát. Ten prostřednictvím ministerstva školství dá 15 miliónů korun, ministerstvo průmyslu a obchodu přispěje 3,2 miliónu. Zbytek prý má ČOV od sponzorů a partnerů.

Reklama