Hlavní obsah

OBRAZEM: Soči připomíná bikepark. Březina si na ruském kole málem nabil obličej

Radek Malina (Soči)Sport.czPrávo

Nikoliv jako na svátku zimních sportů, nýbrž jako na dostaveníčku milovníků cyklistiky si člověk může připadat při pohledu do olympijské vesnice sportovců chystajících se na bitvy pod pěti kruhy v Soči u pobřeží. Před jednotlivými domy stojí mnohdy až desítky kol, při pohledu před jídelnu sportovců nebo fitness centrum je situace stejná.

Foto: Radek Malina, Právo

Oficiální olympijské kolo toho podle českých sportovců moc nevydrží.

Článek
Fotogalerie

Důvod je prostý. „Vesnice pro sportovce je neuvěřitelně rozlehlá, člověk by denně nachodil strašně moc kilometrů," vysvětluje český krasobruslař Michal Březina, který si kolo sám složil po úterním příletu. „Ještě byla dvě volná v krabicích, tak jsem se zeptal Martina Doktora jako šéfa mise, jestli si jedno mohu vzít," vyprávěl Březina. Sportovcům v nejníže položené vesnici letošních her navíc přeje počasí. Od pondělí je jasno, teploty se přes den pohybují kolem dvanácti stupňů.

Zatímco česká výprava sháněla bicykly složitě až v dějišti her, většina výprav si je nechala do Soči dopravit předem. „Třeba Nizozemci si jich poslali padesát," vypráví Jan Hrdina, zástupce šéfa české mise. „Jsou naučení ze závodů světového poháru. Tam je přeprava mezi hotelem a halou na kole běžnou praxí," vypravuje česká rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Však také prostranství před nizozemským domem čítá nejbohatší cyklistický park, pochopitelně v národních oranžových barvách. Evropské země většinou využívají stroje poněkud ve stylu retro, ale Italové mají standardní silniční bicykly od velké národní firmy a Kanaďané si dopravili klasická horská kola. Američané mají i několik motokolběžek.

„Na kole jsem v hale za pět minut, což je super. Úplně na pohodu. Máme stroje polepené samolepkami Czech team, takže ho nechávám nezamčené. Mnozí další odkládají týmová kola rovněž nezajištěná. Kdyby mi ho někdo náhodou čmajznul, tak si na něj počkám a sundám ho," vtipkoval Michal Březina.

Ještě než dostal k dispozici týmové bicykl, zkusil oficiální stroje dodané organizátory. „Málem jsem sletěl, protože řídítka vůbec nedržela," vyprávěl s úsměvem. „To je pravda. U naší haly bylo modré kolo, které je volně k mání. Tak jsem na něj skočil, chňapnul po řídítkách a hlavu jsem měl málem až na zemi," vyprávěl Vojtěch Loudín, jenž bude Česko reprezentovat v rychlobruslení na krátké dráze.

Reklama

Související témata: