Hlavní obsah

První zlato v shorttracku v Soči vyhrál Kanaďan Hamelin

Kanadský rychlobruslař Charles Hamelin vyhrál na olympijských hrách v Soči úvodní závod v shorttracku a navázal na dva tituly z předchozích her ve Vancouveru. Stříbro na trati 1500 metrů získal Číňan Chan Tchien-jü o pouhých sedm tisícin před domácí hvězdou korejského původu Viktorem Anem. Český reprezentant Vojtěch Loudín nepostoupil z úvodních rozjížděk a obsadil 26. místo, zajel však národní rekord.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Kanaďan Charles Hamelin ze raduje ze zlaté medaile v shorttracku na 1500 metrů.

Článek

Devětadvacetiletý Hamelin před čtyřmi lety ovládl pětistovku a byl členem vítězné štafety na 5000 metrů. V Soči dnes vyhrál rozjížďku i semifinále a také v závodě o medaile se brzy usadil v čele. První místo s přehledem kontroloval až do cíle.

Dvanáct tisíc diváků hnalo k titulu Ana, který si ale nestihl včas vypracovat pozici pro účinný útok. Na posledních metrech ohrozil už jen Číňana, ale po vyhodnocení cílové fotografie zůstal třetí. Rusko nicméně slaví první olympijskou medaili v shorttracku, An získal cenný kov už pro druhou zemi. V Turíně 2006 pod svým tehdejším jménem An Hjon-so a pod korejskou vlajkou vybojoval tři zlaté a jeden bronz.

"Toužil jsem po zlatu, snil jsem o tom, ale nejsem úplně zklamaný, že je to bronz," řekl An, majitel dvou desítek zlatých medailí z mistrovství světa. Hamelin byl za jeho skalp rád. "Je příjemné vidět Ana za sebou. Vždycky jsem si přál ho porážet. Ta výhra je o to lepší, když je to proti takovým legendám," řekl Hamelin.

Loudín ve své rozjížďce obsadil předposlední páté místo, postupovali vždy tři závodníci. Při premiéře pod pěti kruhy tak absolvoval jen jednu jízdu a olympiáda v Soči pro něj skončila.

Třiadvacetiletý rychlobruslař z Mladé Boleslavi se představil v páté ze šesti šestičlenných jízd. Od startu jezdil vzadu, dvě kola před koncem předjel Kazacha Denise Nikišu, ale čtveřice soupeřů se mu vzdálila. Loudínův čas 2:14,906 by přitom ve čtyřech jiných rozjížďkách k postupu stačil.

"Bylo to ale dobré. Vojta zajel nový český rekord, byl v nejrychlejší rozjížďce a udržel se s ostatními. Kdyby před ním nebyla kolize, mohl bojovat i s Maďarem o čtvrtou pozici a skončit tak o šest míst výše," řekl trenér Jindřich Pařík ČTK.

Loudín se dokázal na olympiádu kvalifikovat jako první český muž v shorttracku a jen pro závod na 1500 metrů. Mezi ženami se na kilometru a patnáctistovce představí Kateřina Novotná, která je už na čtvrté olympiádě. První start ji čeká v sobotu.

Rychlobruslení na krátké dráze:
Muži - 1500 m:
1. Ch. Hamelin (Kan.)2:14,985
2. Chan Tchien-jü (Čína)2:15,055
3. An (Rus.)2:15,062
4. Celski (USA)2:15,624
5. Čchen Te-čchüan (Čína)2:15,626
6. I Han-pin (Korea)2:16,466
7. Whelbourne (Brit.)bez času
...
26. Loudín (ČR)- vyřazen v rozjížďce.

Reklama

Související témata: