Hlavní obsah

Soukalové po famózní stíhací jízdě těsně unikla medaile. Nováková zlomila hůlku

Aktualizováno

Český biatlon tentokrát na medaili nedosáhl, přestože Gabriela Soukalová sahala v úterním stíhacím závodě po senzačním bronzu, který jí nakonec těsně unikl. Česká závodnice startovala až z 29. příčky, a tak je konečné čtvrté místo velkým úspěchem. Po Martině Sáblíkové se na rychlobruslařském oválu představila i Karolína Erbanová, která na své slabší trati na 500 metrů obsadila solidní desátou příčku. Z běžců na lyžích postoupila do vyřazovacích bojů jen Petra Nováková. Ta však zlomila ve čtvrtfinálové jízdě hůlku a brzy vypadla.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Česká biatlonistka Gabriela Soukalová v cíli stíhacího závodu na 10 km.

Článek

Soukalovou zřejmě připravila o medailové umístění minela při předposlední ráně na střelnici. Veronika Vítková se z šestnácté pozice po sprintu propadla o pět míst, Eva Puskarčíková dojela na 42. pozici a Jitka Landová finišovala jako 52. Závod vyhrála Běloruska Darja Domračevová před Norkou Torou Bergerovou a Slovinkou Tejou Gregorinovou.

Ve sprinterském závodě v běhu na lyžích do vyřazovací fáze překvapivě prošla dvacetiletá Petra Nováková, v kvalifikaci zajela 25. čas. Ve SP při standardním sprinterském závodu  se jí přitom nikdy mezi třicet nejlepších postoupit nepovedlo. Jen při Tour de Ski, kde řada specialistek na nejkratší trať chyběla.

Ale ve čtvrtfinále měla smůlu. Po kolizi se startovacím zařízením zlomila hůl, dostala sice náhradní, ale předstihla už jen Italku Laurentovou, která v jízdě upadla.

Karolína Grohová na rozbředlém sněhu na 1300 m dlouhé trati skončila osmatřicátá. Do další části závodu neprošlo ani mužské duo Dušan Kožíšek-Aleš Razým na trati o půl kilometru delší.

Úterní ráno přineslo potvrzení toho, že do dění na ZOH zasáhne opět i snowboardistka  Šárka Pančochová, ač soutěž ve slopestylu pro ni skončila hrozivým karambolem. Uvidíme ji i ve středu v U-rampě.

Další hrozivý pád přišel v lyžařském slopestylu! Devatenáctiletá Kanaďanka Yuki Tsubotaová ve finále na jeden ze skoků najížděla příliš pomalu a spadla těsně za můstek. Bez pohybu zůstala ležet, pořadatelé ji odnesli na nosítkách. Premiérové olympijské zlato v této disciplíně brala její krajanka Dara Howellová.

Erbanová na trati 500 m desátá

Rychlobruslařka Karolína Erbanová si víc věří na kilometrové trati, na pětistovce v této sezóně vesměs končila ve druhé desítce. Loni při olympijské generálce v Soči byla desátá a stejné místo nakonec obsadila i v olympijském závodě.

Olympijskou premiéru měly skokanky na lyžích. Ve startovním poli byla také sedmnáctiletá Japonka Sara Takanašiová, která v této sezóně vyhrála deset z třinácti závodů Světového poháru. Olympijskou medaili ale nezískala, když skončila až čtvrtá. Zlato vybojovala Němka Carina Vogtová, stříbro Rakušanka Daniela Iraschko-Stolzová a bronz Francouzka Coline Mattelová.

Reklama

Související témata: