Hlavní obsah

Krasobruslařka Lipnická odjela z olympiády trénovat do Moskvy

Soči

Patnáctiletá Julia Lipnická v soutěži družstev nadchla krasobruslařský svět a stala se jednou z hlavních favoritek boje o olympijské zlato. Kvůli přípravě na individuální soutěž, která v Soči začne ve středu 19. února, dočasně opustila olympijskou vesnici a odjela trénovat do Moskvy.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Ruský krasobruslařka Julia Lipnická

Článek

"Budu se tam připravovat, protože jsme na to zvyklí. Nemáme tady moc času na ledě, takže jsme se společně s trenérem rozhodli, že bude lepší vrátit se do Moskvy," vysvětlila novinářům.

V soutěži družstev suverénně ovládla krátký program i volnou jízdu, čímž navázala na fenomenální představení na mistrovství Evropy. I když teď v Soči není, její jméno často zní v krasobruslařských kuloárech. "Je to génius," složil jí poklonu nejslavnější člen ruského týmu Jevgenij Pljuščenko.

Skorojmenovkyně mladičké Rusky Tara Lipinská, která v patnácti vyhrála olympiádu v Naganu, má pochopení pro situaci své možné nástupkyně. "Když se postaví na led, je na ní vidět, že věří, že právě tohle je ta její chvíle. Pochopitelně je to tvrdá dívka, to v tomhle sportu se všemi pády musíte být," řekla Lipinská, která je zatím nejmladší majitelkou zlaté olympijské medaile v individuální krasobruslařské soutěži. O tento primát ji může Lipnická připravit, byla by ještě o pět dní mladší.

Má snad neomezené schopnosti, rozplýval se Hamilton

Lipnická měří pouhých 158 centimetrů a má vizáž dívenky, jenže na ledě oslňuje mimořádným pohybovým rozsahem i dynamikou a působí vyzrálým a naprosto jistým dojmem. Navíc má výjimečný potenciál. "Chci vidět, jak rozvíjí své schopnosti. A ty jsou snad neomezené," prohlásil Scott Hamilton, olympijský šampión z roku 1984.

Pětinásobná mistryně světa Michelle Kwanová, která svůj první titul získala v patnácti, ocenila sebevědomí největší domácí naděje pro soutěž krasobruslařek. "Přesně věděla, co má udělat. Byla by překvapená, kdyby udělala chybu," řekla bývalá americká krasobruslařka. Ani olympijská premiéra podle ní Lipnickou nerozhodí. "Pozornost jí nevadí, užívá si ji."

Za volnou jízdu v soutěži družstev Lipnická dostala od rozhodčích 141,51 bodu, lepší osobní rekord má ze všech světových krasobruslařek jen olympijská šampiónka z Vancouveru Kim Ju-na. Korejská krasobruslařka, která loni triumfovala na mistrovství světa, je hlavní favoritkou i v Soči.

Reklama