Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Hokejisté se probudili pozdě, Švédům podlehli. Pančochová v semifinále dvakrát upadla

Soči
Aktualizováno

Čeští hokejisté prohráli při svém prvním vystoupení v Soči 2:4 se Švédy. Start do turnaje jim nevyšel, střelecky procitli pozdě. Kovář do 21. minuty třikrát inkasoval, pak uvolnil místo Salákovi, kterého Švédové ale také záhy pokořili. O branky národního týmu se pak postarali Marek Židlický a Jaromír Jágr. Nápor ve třetí třetině už však byl neplodný.

Foto: Alessandro Trovati, ČTK/AP

Klára Křížová na trati olympijského sjezdu.

Článek

Češi neodvrátili třetí porážku od Seveřanů na olympiádě od svého osamostatnění. I nadále tak čekají na první výhru pod pěti kruhy proti neoblíbenému soupeři. Dalším soupeřem svěřenců trenéra Aloise Hadamczika budou v pátek hráči Lotyšska. Hokejisté z Pobaltí na úvod rovněž prohráli, podlehli vicemistrům světa Švýcarům 0:1, když jediný gól padl osm vteřin před koncem.

Středeční program v Krasné Poljaně otevřel sjezd žen a z olympijského zlata se radovaly Švýcarka Dominique Gisinová a Slovinka Tina Mazeová. Obě zajely naprosto shodný čas 1:47:57. Bronz vybojovala s odstupem jedné desetiny sekundy další Švýcarka Lara Gutová.

Zatímco Mazeová se stala první slovinskou olympijskou vítězkou v alpském lyžování, Gisinová je pátou švýcarskou olympijskou vítězkou sjezdu a první po 30 letech. Naposledy Švýcarsko slavilo v Sarajevu 1984 zásluhou Michele Figiniové.

Favorizované Němce Marii Höflové-Rieschové technický sjezd neseděl, vítězka superkombinace se nevešla do elitní desítky a skončila třináctá. Zklamáním skončil závod pro Rakušanky, nejlepší zástupkyní sjezdařské velmoci byla až devátá Nicole Hospová.

Křižová si přála mít v cíli ztrátu pod dvě vteřiny, což se jí povedlo. Trať projela bez větších chyb a za vítězkami zaostala jen o 1,90 sekundy.

Sdruženáři neuspěli

Český sdruženář Tomáš Portyk byl po skocích na středním můstku v olympijském závodu v Soči třináctý. Běh s mu ale nepodařil a český mladík skončil na 32. místě. Nejlepším z Čechů byl Pavel Churavý na 23. příčce. Závod ovládl suverén letošní sezóny Eric Frenzel z Německa.

Pančochová padala i na U-rampě

Pančochová své hlavní olympijské naděje upínala k slopestylu, v U-rampě byla v této sezóně nejlépe dvanáctá. Sice v ní má na kontě také triumf ve Světovém poháru, ale to bylo už v roce 2010. Tehdy také startovala na hrách ve Vancouveru a skončila čtrnáctá. Tohle umístní chtěla vylepšit minimálně postupem do dvanáctičlenného finále, i když těžký pád značně omezil její tréninkové možnosti.

Pančochové se podařilo z osmého místa postoupit z kvalifikace do semifinále, v něm česká freestylistka upadla v obou jízdách a mezi šestici postupujících se nevešla. Celkově v Soči skončila šestnáctá, o dvě místa hůř než před čtyřmi lety ve Vancouveru.

Olympijské zlato v U-rampě získala Američanka Kaitlyn Farringtonová, za níž se seřadily tři vítězky z předchozích her. Stříbro brala australská obhájkyně Torah Brightová, bronz Američanka Kelly Clarková.

Na rychlobruslařském oválu získalo Nizozemsko čtvrté zlato v páté soutěži. Vítězem kilometru se stal Stefan Groothuis a v 32 letech má první medaili z her. Druhý skončil Kanaďan Denny Morrison, bronz přidal do sbírky vítězův krajan Michel Mulder, jenž už v Adler Areně triumfoval na poloviční trati. Z tří mužských závodů mají "oranjes" osm medailí z devíti možných.

Sáňkařům podobně vládnou němečtí reprezentanti. Mistři světa Tobias Wendl a Tobias Arlt vyhráli závod dvojic a získali pro Německo v Soči třetí zlato v třetí sáňkařské soutěži. Bratři Lukáš a Antonín Brožovi skončili třináctí a vylepšili své dosud nejlepší umístění pod pěti kruhy.

Ruská sportovní dvojice Taťjana Volosožarová, Maxim Traňkov získala na letošních hrách druhé zlato. Po triumfu v premiérové soutěži krasobruslařských družstev, k němuž domácí pár přispěl účastí v krátkém programu, ve své kategorii celkově předčil zbytek světa o více než 18 bodů.

Reklama

Související témata: