Hlavní obsah

Krasobruslaři Volosožarová s Traňkovem vykročili za olympijským zlatem

Krasobruslaři Taťjana Volosožarová a Maxim Traňkov vylepšili světový rekord v krátkém programu sportovních dvojic na 84,17 bodu a na domácí olympiádě v Soči vykročili za zlatem. Ruský pár, který se dal dohromady v květnu 2010, při společné olympijské premiéře půjde do středečních volných jízd s náskokem 4,53 bodu před německými rivaly Aljonou Savchenkovou a Robinem Szolkowým. Na bronzové příčce jsou zatím další ruští reprezentanti Xenia Stolbovová a Fjodor Klimov.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Krasobruslaři Volosožarová a Traňkov po krátkém programu sportovních dvojic.

Článek

V dnešním krátkém programu nezaváhala žádná z favorizovaných dvojic. Volosožarová s Traňkovem navázali na povedené vystoupení z evropského šampionátu a vlastní historické maximum z této akce posunuli poprvé nad hranici 84 bodů. Vedle vysoké známky za technickou hodnotu jízdy jim k tomu pomohlo i výjimečné hodnocení programových komponentů, například za interpretaci se v průměrné známce od rozhodčích na jedenáct setin přiblížili absolutní desítce.

Ani osobní rekord 79,64 bodu tak v krátkém programu nestačil na vedení Savchenkové se Szolkowým. Čtyřnásobní mistři světa, kteří obhajují bronz z Vancouveru, po evropském šampionátu změnili svůj krátký program. V Soči předvedli jízdu na hudbu z filmu Růžový panter, která je doprovázela ve volné jízdě na cestě ke světovému titulu 2011. Před středečním finále sice v boji o vytoužené olympijské zlato ztrácejí, ale naději jim může dát, že Volosožarová s Traňkovem volnou jízdu ve finále Grand Prix i na evropském šampionátu pokazili.

Boj o bronz mají za dvojicí hlavních favoritů nejlépe rozehraný Stolbovová s Klimovem, kteří získali 75,21 bodu. Ve hře o stupně vítězů jsou však i další dvojice, přes 70 bodů se dostaly ještě čtyři.

XXII. zimní olympijské hry v Soči:
Krasobruslení:
Sportovní dvojice - krátký program:
1. Volosožarová, Traňkov (Rus.)84,17 bodu
2. Savchenková, Szolkowy (Něm.)79,64
3. Stolbovová, Klimov (Rus.)75,21
4. Čching Pchang, Ťien Tchung (Čína)73,30
5. Duhamelová, Radford72,21
6. Mooreová-Towersová, Moscovitch (všichni Kan.)70,92

Reklama

Související témata: