Hlavní obsah

Krasobruslař Březina měl problém s orientací. Málem jsem v modré hale dal paterák, přiznal

Soči

Nejen jako skvělý krasobruslař se prezentoval Michal Březina na zimních olympijských hrách. Pro reprezentační kolegy skládal kola a seřizoval brzdy, fanoušky zásoboval fotografiemi na sociálních sítích ze zákulisí. Nyní je ale stoprocentně koncentrován na vlastní výkon, protože chce v Soči navázat na představení z lednového ME, kde mu o 0,26 bodu unikla medaile.

Foto: Radek Malina, Právo

Krasobruslař Michal Březina.

Článek

Můžete přiblížit, jak probíhala příprava na olympijské hry po lednovém mistrovství Evropy v Maďarsku, kde jste skončil čtvrtý?

Byl jsem čtrnáct dnů v New Jersey. Trénoval jsem stejně jako před kontinentálním šampionátem. Všechno šlo dobře.

Jak jste se srovnal s velkým časovým posunem při přesunu z USA do Ruska?

Už jsem v pohodě. I proto jsme přiletěli minulé úterý. První den šlo jen o probouzení, ale hned ve čtvrtek ještě před zahájením jsem si zkusil volnou jízdu, v pátek pak krátký program. Tři čtyři dny člověk na aklimatizaci potřebuje.

Vyrazil jste i na slavnostní zahájení. Byl jste nadšený?

Ceremoniál byl úžasný. Hlavně okamžiky nástupu na plochu. Je vážně skvostný pocit, když jde společně celá výprava, kolem jsou tisíce lidí a další milióny u televizních obrazovek.

Líbí se vám prostředí olympijské arény Iceberg?

V hlavní hale je vše modré, prvních třicet minut úvodního tréninku bylo na orientaci poměrně složitých a komických. Člověk je ve vzduchu a nemá žádný záchytný bod, aby věděl, z které strany se odrazil. První čtverák jsem tak přetočil, že jsem neměl tušení, kde jsem. Málem jsem dal paterák (směje se). Ale nyní už jsou na mantinelech loga her, což je fajn.

Je hodně nepříjemné, když jsou tribuny při tréninku prázdné, všechny sedačky stejně barevné a tudíž prostředí splývá?

Člověk potřebuje hodinu, aby se rozkoukal. První trénink je vždy obětován adaptaci. Ve Vancouveru bylo zase všechno zelené. Nejhorší je hala Megasport v Moskvě, kde je všechno barevné, útroby jsou vyložené v duhové barvě. Člověk se tam prostě nemůže orientovat. Jedině podle mantinelů. Ale jakmile krasobruslař kouká nahoru na sedačky, zamotá se mu hlava a nemá tušení, jestli je vpravo nebo vlevo.

Tréninky se v Soči odehrávaly i v tréninkové hale. Představují přechody mezi jednotlivými plochami problém?

Vůbec, hlavně kvůli ledu. Nevím, jak toho pořadatelé dosáhli, ale v obou halách je stejně kvalitní, což je hodně důležité. Jde o výjimku. Třeba na nedávném mistrovství Evropy v Maďarsku byl mezi hlavní a tréninkovou halou obrovský rozdíl. Dokonce ani při olympijských hrách ve Vancouveru před čtyřmi lety byly plochy rozdílné. V Soči však led vyladili k dokonalosti.

Reklama

Související témata: