Hlavní obsah

Miliardový byznys šel stranou, vyhrála láska. Německý podnikatel Jahr zápolí na hrách v curlingu

Soči

Němec John Jahr je v 48 letech na olympijských hrách v Soči nejstarším curlerem, kromě věku ale vyniká mezi ostatními i dalších ohledech. V desetileté přestávce od curlingu se věnoval miliardovému byznysu.

Foto: Ints Kalnins, Reuters

Německý skip John Jahr na ZOH v Soči.

Článek

Do Soči se podnikatel ze severoněmeckého Hamburku vypravil vyloženě kvůli vztahu k olympijským hrám a svému oblíbenému sportu. "Jsem tady kvůli lásce ke curlingu, zbožňuji to soutěžení," řekl Jahr v rozhovoru s agenturou AP.

Jahr se věnoval curlingu už v 80. a 90. letech. V roce 1985 se stal ve švýcarském Grindelwaldu mistrem Evropy, o dva roky později v kanadském Vancouveru obsadil druhé místo na světovém šampionátu. V roce 2000 ale pověsil koště na hřebík a začal se soustředit na podnikání.

Dnes je hlavním akcionářem ve dvou kasinech a kontroluje velkou část vydavatelství Gruner+Jahr, které spoluzaložil jeho děda. Hamburský vydavatelský dům vykázal v roce 2012 obrat dvě miliardy eur (55 miliard korun). "Dělám nejrůznější věci," uvedl Jahr s úsměvem.

V minulých čtyřech letech a především v posledním půlroce ale byznys tak trochu zanedbával a soustředil se na curling, protože si chtěl splnit přání a po světových a evropských šampionátech si v německém dresu vyzkoušet i atmosféru bojů pod pěti kruhy.

"Návrat byl opravdu těžký, ne kvůli technice, ta mi zůstala. Ale přišel jsem o schopnost vymýšlet strategii. Moje hlava potřebovala asi půl roku, než se ve hře zase začala orientovat, to bylo jednoznačně nejtěžší," řekl.

I přesto si během půl roku se svou sestavou vybojoval pozici nejlepšího německého týmu a v prosinci ve Füssenu uspěl i v kvalifikačním turnaji, mimo jiné na úkor českého výběru. "Dnes jsem podle mého názoru lepší hráč, než jsem byl dřív," myslí si Jahr.

I přes porážky v úvodních třech duelech v Soči zůstává Jahrovi dobrá nálada, německý skip pomrkává do kamer a mává divákům. "Někdy si říkám, jestli je mu vůbec 48. Občas se chová jako malé dítě," uvedl další německý curler Sven Goldemann, který je ve 44 letech druhým nejstarším členem týmu.

Německo již téměř jistě nepostoupí do medailových bojů a Jahrova kariéra pravděpodobně skončí pondělním zápasem základní části s Čínou. "Vrátím se ke svému druhému životu, na této úrovni curling zabírá přece jen příliš mnoho času," připustil smířeně.

Reklama

Související témata:
Vydavatelství