Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Erbanová nakonec desátá, Slováci dostali od Američanů sedmičku

Soči
Aktualizováno

Medaile pro Česko ve čtvrtek necinkla. Vytrvalostní závod na 20 km jeli i v minulých závodech úspěšní Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec, další cenný kov ale nepřidali, chybovali na střelnici, ztráceli v běhu - obsadili 17. resp. 18. místo. Neprosadili se ani Michal Šlesingr a Michal Krčmář, kteří skončili hluboko v poli poražených. Rychlobruslařka Karolína Erbanová už má za sebou závod na 1000 metrů, v momentě dojezdu byla třetí, ale nakonec klesla na desátou pozici. Krasobruslaři Michal Březina a Tomáš Verner figurují po krátkém programu na dvanáctém resp. třináctém místě.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Karolína Erbanová v Soči

Článek
Fotogalerie

V hokejovém turnaji byly na programu čtyři zápasy. Slovenští svěřenci českého kouče Vladimíra Vůjtka prohráli v duelu s USA 1:7, ani střídání gólmana - Budaj nahradil Haláka - nezastavilo brankostroj soupeře. Houževnatí Slovinci vzdorovali dlouho sborné, nakonec padli 2:5. Finové dopoledne porazili Rakousko 8:4 a kanadští obhájci zlatých medailí z Vancouveru večer přehráli Norsko 3:1.

Akrobatický lyžař Marek Skála skončil při premiéře slopestylu na olympijských hrách v kvalifikaci. Český reprezentant obsadil v Extreme Parku v Roza Chutor 26. místo a na postup mezi finálovou dvanáctku nedosáhl. Z první příčky jde do bojů o medaile Američan Joss Christensen.

Ve stejném středisku vyhrál poslední sjezdařský trénink před páteční superkombinací Ondřej Bank.

Pod žhavým kavkazským sluncem na desítce z českých běžkyň na lyžích nejlépe dopadla Eva Vrabcová-Nývltová, skončila jednadvacátá. Klasika jí tolik nesvědčí. Nebývalé vedro bralo v Krásné Poljaně síly všem. I vítězné Polce Justyně Kowalczykové.

Erbanová dopadla na kilometru stejně jako při prvním startu na poloviční trati. Ale pomýšlela výš. Vyhrála Číňanka Čang Chung, která startovala mimo skupinu největších favoritek, ale potvrdila, že je zdatnou sprinterskou specialistkou. Nizozemka Wüstová, soupeřka Sáblíkové z vytrvalostních tratí, ukázala skvělou formu. Skončila druhá, třetí pak její krajanka Boerová.

Rychlobruslařskou pětistovku na krátké dráze vyhrála po pádu soupeřek Číňanka Li Ťien-žou.

Na olympijský led poprvé vyjeli také čeští krasobruslaři Michal Březina a s kariérou se loučící Tomáš Verner. Oba útočí na umístění v nejlepší desítce, Březina je dvanáctý a Verner hned za ním. Krátký program vyhrál Japonec Juzuru Hanju, který se v této části soutěže jako první v historii dostal přes 100 bodů. Před trojnásobným mistrem světa Patrickem Chanem z Kanady vede o 3,93 bodu.

Krátce před zahájením krátkého programu odstoupila ze soutěže domácí hvězda Jevgenij Pljuščenko. Olympijský šampión z Turína si během rozbruslení poranil operovaná záda a na olympiádě v Soči tak ke zlatu ze soutěže družstev žádnou další medaili nepřidá. Později navíc oznámil ukončení amatérské kariéry.

Vůbec poprvé v historii se jely závody družstev na saních. Češi Vendula Kotenová, Ondřej Hyman a bratři Lukáš a Antonín Brožovi zůstali tři příčky za vysněným šestým místem. Němci získali čtvrté sáňkařské zlato z této olympiády, postarali se o ně vítězové předešlých disciplín v korytě: Natalie Geisenbergerová, Felix Loch a dvojice Tobias Wendl-Tobias Arlt.

Reklama