Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Švýcaři Jágrovi pokazili narozeniny, Slovinci šokovali Slováky. Skokan Matura skončil osmnáctý

Aktualizováno

Sobotnímu programu dominoval z českého pohledu třetí duel hokejové reprezentace. V posledním utkání v základní skupině narazil český výběr na Švýcarsko a stejně jako na loňském světovém šampionátu se soupeřem prohrál. Šok zažili hokejisté Slovenska, kteří podlehli Slovinsku 1:3. Skokani absolvovali závod na velkém můstku a pro zlatou medaili si doskočil Polák Kamil Stoch. Nejlepší z českých reprezentantů byl na osmnácté pozici Jan Matura. Přední příčky neatakovala ani lyžařka Klára Křížová, která dojela sedmnáctá v superobřím slalomu. Štafeta běžkyň skončila desátá.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Švýcarští hokejisté pokazili Jaromíru Jágrovi (na snímku) oslavu 42. narozenin.

Článek

Hokejisté ve svém třetím utkání na olympijských hrách v Soči nedokázali skórovat a v den 42. narozenin své největší hvězdy Jaromíra Jágra podlehli Švýcarsku těsně 0:1.

Jágr dostal před ranním rozbruslením od spoluhráčů k narozeninám dort, Švýcaři se však ve večerním duelu ke gratulaci nepřipojili a porazili Čechy na velké akci počtvrté za sebou. Svěřence trenéra Aloise Hadamczika vychytal brankář Hiller, zápas rozhodl v 15. minutě jediným gólem zápasu Bodenmann. Český tým tak v základní skupině C obsadil s jednou výhrou a dvěma porážkami třetí místo. V úterý ho čeká osmifinále s dosud neznámým soupeřem.

Slovinci zaskočili Slováky, Oshie zářil v nájezdech

O překvapení se v hokejovém turnaji postarali Slovinci vítězstvím 3:1 nad Slovenskem. V dramatickém duelu domácích Rusů proti Spojeným státům zazářil americký útočník T. J. Oshie, jenž rozhodl o vítězství 3:2 po nájezdech svou čtvrtou proměněnou penaltou ze šesti pokusů.

Ve štafetě na 4x5 km získalo díky finišmance Charlotte Kallaové podruhé v historii zlato švédské kvarteto. Druhé skončilo Finsko a bronz má Německo, favorizované Norky dojely až páté. Češky byly po prvním úseku zásluhou Evy Vrabcové-Nývltové na druhém místě, ale Karolína Grohová, Petra Nováková a Klára Moravcová podle očekávání kontakt s elitou neudržely a celkem nabraly na desátém místě ztrátu 3:27,1 minuty.

Své nejlepší umístění na olympijských hrách si vyjela v superobřím slalomu Křížová, jež obsadila 17. pozici. Zlato získala Rakušanka Anna Fenningerová před Marií Höflovou-Rieschovou z Německa a svou krajankou Nicole Hospovou.

Stoch bere zlato i na velkém můstku

Druhý závod jednotlivců za sebou mají skokané a po triumfu na středním můstku triumfoval i na tom velkém Polák Kamil Stoch. Jako třetí muž v historii získal na jedněch hrách dvě individuální zlata. Druhý skončil v 41 letech Japonec Noriaki Kasai a bronz vybojoval Slovinec Peter Prevc.

Kompletní české kvarteto postoupilo do druhého kola, ale umístilo se až v druhé polovině výsledkové listiny. Osmnáctý byl Matura, hned za ním Koudelka. Sedmadvacátý skončil Jakub Janda a osmadvacátý Antonín Hájek.

Závod na 1500 m se nevydařil rychlobruslařce na krátké dráze Kateřině Novotné, jež vypadla hned v rozjížďce a v celkovém pořadí obsadila 31. pozici. Zvítězila obhájkyně zlata z Vancouveru Číňanka Čou Jang. Závod mužů na 1000 metrů ovládli Rusové. Vytoužené premiérové olympijské zlato v shorttracku pro svou novou vlast vybojoval Viktor An, jenž pod jménem An Hjon-so získal před osmi lety v Turíně tři zlaté a bronz pro Koreu.

Rychlobruslař Bródka překvapivě zlatý na 1500 metrů

Na klasickém oválu se postaral o jedno z největších překvapení her Zbigniew Bródka, jenž na trati 1500 m získal první rychlobruslařské zlato pro Polsko v historii. Nizozemce Koena Verweije přitom porazil o pouhé tři tisíciny sekundy.

V tréninku na skikros, jenž se pojede v pátek, si vážně poranila páteř domácí lyžařka Maria Komissarovová. Třiadvacetiletá Ruska utrpěla zlomeninu obratle a musela se okamžitě podrobit operaci. Zákrok, který trval šest a půl hodin, dopadl podle mluvčího ruské freestylové federace úspěšně.

Reklama

Související témata: