Hlavní obsah

Kritizovaný Pljuščenko prý chtěl ustoupit náhradníkovi

Majitel čtyř olympijských medaili Jevgenij Pljuščenko prý ruskému svazu dopředu oznámil, že má problémy se zády a nabídl, že se v Soči startu v individuální soutěži vzdá a nechá se zastoupit náhradníkem. Jednatřicetiletý krasobruslař, který nakonec z olympijské soutěže odstoupil bezprostředně před svým krátkým programem, to řekl v rozhovoru pro list Sovětskij Sport.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko opouští led kvůli problémům se zády.

Článek

Olympijský šampión z Turína na ruském šampionátu prohrál s Maximem Kovtunem a na hry do Soči se nominoval na poslední chvíli díky kontrolní jízdě před rozhodčími. Ruskému týmu pomohl ke zlatu v premiérové soutěži družstev, ale pak ho přemohly bolesti zad a odstoupil. V Rusku se kvůli tomu stal terčem kritiky.

Nyní se Pljuščenko brání s tím, že vedení národní krasobruslařské federace prý o jeho potížích vědělo. „Nabídl jsem ruskému svazu své odstoupení," prohlásil.

Činovníci pak začali shánět osmnáctiletého Kovtuna, který by ho mohl nahradit, ale to se jim nepovedlo. Nakonec se údajně ukázalo, že talentovaný Rus, který na mistrovství Evropy zklamal pátým místem, byl nemocný. Pljuščenko se tak rozhodl bojovat do poslední chvíle. „Chtěl jsem udělat všechno pro zemi, pro tento sport, pro fanoušky," řekl.

Při rozjížďce se však jeho potíže vystupňovaly natolik, že pořádně ani necítil nohy. Z boje o medaile odstoupil a bezprostředně poté ukončil kariéru. „Bůh rozhodl, že přišel čas odejít," poznamenal. Po návštěvě lékaře, který mu zablokovaná záda uvolnil, se prý nyní cítí mnohem lépe.

Reklama