Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Zlatá neděle! Samková triumfovala. Štafeta medailovou pozici neudržela, Bank devátý

Aktualizováno

Zlatá neděle! Eva Samková dosáhla na první český triumf na hrách v Soči. V Extreme Parku potvrdila roli jedné z favoritek snowboardcrossu. Závodu dominovala, když vyhrála suverénně kvalifikaci i všechny tři vyřazovací jízdy. Prohra s domácími Rusy 0:1 po nájezdech určila Slovensko jako osmifinálového soupeře českých hokejistů. Atraktivní závod biatlonistů s hromadným startem s českými medailisty Ondřejem Moravcem a Jaroslavem Soukupem byl odložen na pondělní ráno (7 hodin). Dění devátého soutěžního dne her v Soči jste mohli sledovat prostřednictvím on-line přenosu na Sport.cz.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Těsně po dojezdu se Samková odevzdala zlaté euforii.

Článek

Eva Samková jela skvěle už v kvalifikaci. Ovečka na jejím prkně a vlci na helmě byli k vidění i ve vyřazovací části závodu.

Ve čtvrtfinále a semifinále lehce vyhrála. A ve finále to zopakovala. Soupeřky neměly šanci. Její velká rivalka Američanky Lindsey Jacobellisová upadla ve druhém semifinále a je zase bez medaile. Blízko k olympijskému triumfu přitom byla už v Turíně, ale těsně před cílem s vědomím velkého náskoku udělala oslavný trik a upadla. Ve Vancouveru byla diskvalifikována, teď chce konečně zlato.

Po kombinaci zklamaný Ondřej Bank a s ním i Martin Vráblík vyrazili do super-G dříve než bylo původně plánováno. Časnější start - už v 7 h našeho času - měl eliminovat teplotní vlivy na trať. V čele se usadil Američan Bode Miller, ale prvenství mu sebral Nor Kjetil Jansrud.

Čechokanaďan Jan Hudec, rodák ze Šumperka a Bankův kamarád, též útočil. Zajel stejný čas jako Miller a měl na dosah stříbro. Do dění ale rázně vstoupil další Američan Andrew Weibrecht, na mezičasech vedl, nakonec se zařadil na druhé místo. Na relativně ještě zachovalé trati pak i Bank zajel skvěle, skončil devátý. V rychlostních disciplínách je to pro něj životní výsledek. Na prvního ztratil 97 setin sekundy.

Miller si pobrečel. Ztráta možnosti získat olympijské zlato, zřejmě poslední v kariéře, jej srazila do kolen. A to ho málem připravil o medaili Bank. Alespoň na mezičasech to vypadalo na českou supersenzaci.

Medailové úvahy brzdili běžci na lyžích, ale nezačalo se to vyvíjet špatně. Letošní sestava byla bez Martina Koukala, který se nevešel do nominace, i Jiřího Magála. Jejich místa zaujali sprinteři Dušan Kožíšek a Aleš Razým, který po prvním úseku předával sedmý, Lukáš Bauer pak tým vytáhl na třetí příčku, předával Martinu Jakšovi s šestisekundovým náskokem na Francouze Robina Duvillarda. Ten ovšem zabral a dostal se před Jakše. Propad se nedařilo zastavit. Dušan Kožíšek nakonec v cílové rovině prohrál i souboj o sedmé místo se Švýcary.

Češi si zahrají o čtvrtfinále se Slováky

Hokejová reprezentace už zná soupeře pro úterní osmifinálový duel olympijského turnaje, kterým budou Slováci. Rozhodl o tom bodový zisk našich východních sousedů v utkání s Ruskem, které vyhrála sborná 1:0 po samostatných nájezdech. Svěřenci českého trenéra Vladimíra Vůjtka jsou nejlepším týmem ze čtvrtých míst v základních skupinách. Češi se střetnou se Slováky v klíčové bitvě na velké akci poprvé od prohry v semifinále mistrovství světa v Helsinkách v roce 2012.

Přímou účast ve čtvrtfinále si zajistili hokejisté USA, kteří porazili ve svém závěrečném vystoupení ve skupině A tým Slovinska 5:1. Kanaďané taktéž potvrdili svůj přímý postup do čtvrtfinále, když si poradili s Finskem 2:1 po prodloužení. Vítězný gól obhájců zlata a svůj druhý v zápase vstřelil obránce Drew Doughty. Díky dobrému celkovému skóre si postup jakožto nejlepší tým z druhých míst zajistili rovněž Seveřané na úkor domácích Rusů a Švýcarů, kteří stejně jako tým Suomi nasbírali ve skupině šest bodů.

Biatlonový závod mužů s hromadným startem až v pondělí

Čeští biatlonisté budou mít dvojnásobné zastoupení v divácky mimořádně atraktivním závodě na 15 kilometrů s hromadným startem. Ten byl ale kvůli mlze přeložen až na pondělní brzké ráno (7 hodin). Do "masáku" se kvalifikovali jen nejlepší v redukovaném pořadí Světového poháru, což splnil jen Ondřej Moravec. Díky bronzu v úvodním sprintu si však právo startu vybojoval i Jaroslav Soukup.

Závod s hromadným startem se v této sezóně jel ve SP jen jednou a Moravec byl pátý v Oberhofu po dvou chybách na první střelbě. Vyhrál lídr seriálu Francouz Martin Fourcade, což ho staví do role velkého kandidáta na třetí olympijské zlato. I Moravec se však v biatlonovém pelotonu umí dobře orientovat, právě v této disciplíně slavil svůj zatím jediný triumf ve SP. Loni v Oslu vyhrál po velké bitvě s Fourcadem.

V akci byla i Karolína Erbanová na rychlobruslařské trati 1500 metrů. Česká závodnice po dvou desátých místech na nejsilnějších tratích 500 a 1000 m rozjela třetí závod v Soči mimořádně rychle. V úvodu své jízdy dokonce před později vítěznou Ter Morsovou vedla, v závěrečných dvou okruzích ale tempo neudržela a v čase 1:58,23 skončila třináctá. Svěřenkyně trenéra Petra Nováka, jejíž spolužačka z vrchlabské základní školy Eva Samková dnes získala ve snowboardcrossu první české zlato v Soči, zaostala za nečekanou šampiónkou o 4,72 sekundy.

"Kokosy na sněhu" zatím nezazářily

Ruský pilot Alexandr Zubkov útočí po polovině olympijského závodu ve dvojbobech na zkompletování své medailové sbírky. Spolu s brzdařem Alexejem Vojevodou vede devětatřicetiletý bobista po dvou ze čtyř jízd o 32 setin sekundy před švýcarskou posádkou Beat Hefti, Alex Baumann. České posádce ve složení Jan Vrba, Michal Vacek patří 24. pozice s odstupem 2,65 sekundy. Jamajčané, kteří se vrátili na olympijské hry po dvanáctileté absenci, jsou poslední třicátí.

Američtí krasobruslaři Meryl Davisová a Charlie White útočí na zlato, v krátkém tanci známkou 78,89 bodu překonali o 1,23 bodu vlastní světový rekord z finále Grand Prix. Do pondělních volných tanců půjdou úřadující mistři světa s náskokem 2,56 bodu před šampióny z Vancouveru Tessou Virtueovou a Scottem Moirem z Kanady. Na průběžné bronzové příčce jsou se ztrátou dalších více než tří bodů Rusové Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov.

Reklama

Související témata: