Hlavní obsah

Davisová a White na ZOH vyhráli krátký tanec ve světovém rekordu

Američtí krasobruslaři Meryl Davisová a Charlie White útočí v Soči na olympijské zlato, v krátkém tanci známkou 78,89 bodu překonali o 1,23 bodu vlastní světový rekord z finále Grand Prix. Do pondělních volných tanců půjdou úřadující mistři světa s náskokem 2,56 bodu před šampióny z Vancouveru Tessou Virtueovou a Scottem Moirem z Kanady. Na průběžné bronzové příčce jsou se ztrátou dalších více než tří bodů Rusové Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

Pár Meryl Davisová and Charlie White ze Spojených států amerických během krátkého tance na olympiádě v Soči.

Článek

Davisová s Whitem, kteří stejně jako Virtueová a Moir přešli od Igora Shpilbanda k Marině Zujevové, potvrdili, že se v posledních sezonách posunuli před kanadské tréninkové partnery. Za krátký tanec na hudbu z muzikálu My Fair Lady, v němž zaujali mimo jiné dokonale synchronními twizzly provedenými takřka v zákrytu, získali nejvyšší známky za techniku i programové komponenty. V druhé sadě známek jim rozhodčí udělili patnáct desítek.

Deset absolutních známek získali za programové komponenty Virtueová s Moirem, ale v technice za úřadujícími mistry světa zaostali. Nepomohlo jim ani to, že se na rozdíl od vystoupení v soutěži družstev vyhnuli chybám v twizzlech. Před volným tancem tak mají ztrátu a hrozí, že si s Američany pořadí z minulé olympiády ve Vancouveru prohodí.

Do boje o bronz nejlépe vstoupili devatenáctiletá Ilinychová a dvaadvacetiletý Kacalapov, kteří se poprvé v kariéře dostali v této části soutěže přes 70 bodů. Tuto hranici překonali hned o více než tři body, ale mají minimální náskok 26 setin před zkušeným francouzským párem Nathalie Péchalatová, Fabian Bourzat.

Ten startuje už na třetí olympiádě a kvůli touze po olympijské medaili vynechal evropský šampionát. V krátkém tanci si rovněž vytvořil nový osobní rekord, svůj výkon z mistrovství světa 2011 vylepšil téměř o dva body.

Krasobruslení:
Taneční páry - krátký tanec:
1. Davisová, White (USA) 78,89 - světový rekord
2. Virtueová, Moir (Kan.) 76,33
3. Ilinychová, Kacalapov (Rus.) 73,04
4. Péchalatová, Bourzat (Fr.) 72,78
5. Bobrovová, Solovjov (Rus.) 69,97
6. Cappelliniová, Lanotte (It.) 67,58

Reklama

Související témata: