Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Soukalová vybojovala stříbro. Skokani skončili v soutěži družstev sedmí

Aktualizováno

Biatlonistka Gabriela Soukalová byla před olympiádou v Soči jedním z nejžhavějších želízek v českém ohni. Už dvakrát ji ale unikla medaile o jediný stupínek a navíc až chybou při poslední střelbě. V pondělí obrovskou smůlu konečně prolomila. V hromadném závodu na 12,5 kilometru minula česká reprezentantka jediný terč a získala stříbrnou medaili. Skokani na lyžích absolvovali soutěž družstev a ze zlaté medaile se radovali Němci. České kvarteto obsadilo stejně jako před čtyřmi lety ve Vancouveru sedmé místo. Závod biatlonistů s hromadným startem na 15 km byl kvůli mlze přeložen až na úterý. Zrušen pak byl pondělní start snowboardkrosařů.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Biatlonistka Gabriela Soukalová to dokázala! Ze Soči neodjede s prázdnou, v závodu s hromadným startem na 12,5 vybojovala stříbro.

Článek
Fotogalerie

Soukalová vybojovala pro Českou republiku v Soči pátý cenný kov a třetí medaili z biatlonových tratích po stříbru Ondřeje Moravce ze stíhacího závodu a bronzu Jaroslava Soukupa ze sprintu.

Soukalová, aktuálně čtvrtá žena Světového poháru, potvrdila, že se umí dobře orientovat i v biatlonovém pelotonu v rámci závodu s hromadným startem pro 30 žen, v němž vloni dosáhla v Chanty-Mansijsku na jeden ze svých sedmi triumfů v seriálu.

Jedna ze spolufavoritek pondělního závodu se od úvodu držela v popředí. Po první střelecké položce vleže opouštěla stadión na třetím místě a od té doby už umístění na stupních vítězů nepustila.

Po druhé střelbě si o jednu příčku polepšila a bez chyby pokračovala i na první položce vestoje. Skvěle běžela a k závěrečné střelbě dorazila na druhém místě s velkým náskokem před dalšími soupeřkami. Hned první ranou minula, ale na rozdíl od předešlých dvou závodů si na poslední položce nenechala medaili vzít.

Zachovala klid, dalšími čtyřmi výstřely trefila terč a o stříbro už ji nepřipravil ani jeden trestný okruh. V závěrečném kole se na ni sice dotahovaly Norka Eckhoffová a Němka Evi Sachenbacherová-Stehleová, ale česká jednička druhé místo s přehledem uhájila o sedm vteřin.

Biatlonisté poběží závod s hromadným startem v úterý

Poslední individuální závod před štafetami měl čekat i muže, kteří už medailové ambice naplnili. Závod s hromadným startem, který se měl původně jet už v neděli, byl v pondělí několikrát odložen a nakonec jej pořadatelé opět přesunuli na úterý.

Fanoušci se také těšili na pro Česko zatím velmi atraktivní snowboardkros, i když česká dvojice David Bakeš a Emil Novák nemá zdaleka tak vysoké cíle jako zlatá Eva Samková. I snowboardkrosařům ale zhatila plány mlha, kvůli níž se jejich závod v pondělí nepojede.

Čeští skokani skončili sedmí

Soutěž družstev ve skoku na lyžích vyhráli Němci a ukončili panování Rakušanů, bronz získalo Japonsko. České kvarteto Jakub Janda, Antonín Hájek, Roman Koudelka a Jan Matura skončilo stejně jako před čtyřmi lety ve Vancouveru sedmé.

Ruský pilot Alexandr Zubkov na domácí dráze suverénně zvítězil v závodu dvojbobů a společně s brzdařem Alexejem Vojevodou zkompletoval svou sbírku olympijských medailí. Češi Jan Vrba s Michalem Vackem obsadili 24. pozici.

Tance na ledě vyhráli američtí krasobruslaři Meryl Davisová a Charlie White, kteří po krátkém tanci vytvořili světový rekord i ve volném. V akrobatických skocích na lyžích získalo v Soči i druhé zlato Bělorusko, na triumf Ally Cuperové navázal Anton Kušnir. Ve čtyřčlenném závěrečném finále předvedl stejně jako před 12 lety Aleš Valenta v Salt Lake City skok s pěti vruty, zvolil však ještě složitější kombinaci.

Hokejisté se chystali na úterní osmifinálový zápas se Slovenskem, který se bude hrát od 18:00 SEČ v menší hale Šajba. Hrát znovu nebude útočník Patrik Eliáš, který je stále nemocný a dnes opět netrénoval. Češi se věnovali zejména nácviku přesilových her, které se jim v Soči zatím nedařily, využili jen jednu z dvanácti.

Reklama

Související témata: