Hlavní obsah

Davisová a White získali ve světovém rekordu olympijské zlato

Krasobruslaři Meryl Davisová a Charlie White se stali prvním americkým tanečním párem, který získal olympijské zlato. Po krátkém tanci vytvořili světový rekord i v tom volném a obdrželi celkovou známku 195,52 bodu. Druzí na hrách v Soči skončili obhájci zlata Tessa Virtueová a Scott Moir z Kanady. Bronzovou medaili na domácím ledě vybojovali Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Američané Meryl Davisová a Charlie White získali olympijské zlato v tancích na ledě.

Článek
Fotogalerie

Virtueová s Moirem z favorizovaného zámořského dua ze stáje trenérky Mariny Zujevové nastupovali jako první. Vystoupení na klasickou hudbu z pera méně známých ruských skladatelů předvedli lépe než v soutěži družstev. Všechny prvky měly nejvyšší obtížnost 4 a v programových komponentech dostali celkem sedmnáct desítek. Známkou 114,66 překonali o 32 setin bodu světový rekord Davisové s Whitem z úvodní krasobruslařské soutěže v Soči.

Na fenomenální Američany ani to nestačilo. Jejich Šeherezádu ruského skladatele Nikolaje Rimského-Korsakova rozhodčí ocenili nejvyšší technickou známkou a navíc se za interpretaci a choreografii shodli na absolutní známce 10. Celkem v hodnocení tohoto páru padlo desítek pětadvacet. Za volný tanec díky tomu úřadující mistři světa získali 116,63 bodu a vzali si světový rekord rychle zpět. Po stříbru z Vancouveru tentokrát vystoupili na stupínek nejvyšší.

Životní úspěch přineslo Labutí jezero teprve devatenáctileté Ilinychové a dvaadvacetiletému Kacalapovovi. Pár, jehož maximem na světové scéně bylo dosud páté místo z mistrovství světa 2012, si dnes vylepšil osobní rekord o bezmála deset bodů a jednoznačně pro sebe rozhodl souboj o bronz.

Bez medaile tak zůstaly oba zkušené páry, které kvůli koncentraci na olympijské hry vynechaly evropský šampionát. Francouzi Nathalie Péchalatová a Fabian Bourzat skončili navzdory osobnímu rekordu ve volném tanci čtvrtí, Rusové Jekatěrina Bobrovová a Dmitrij Solovjov zůstali na pátém místě.

Krasobruslení:
Taneční páry - konečné pořadí:
1. Davisová, White (USA) 195,52 - světový rekord
2. Virtueová, Moir (Kan.) 190,99
3. Ilinychová, Kacalapov (Rus.) 183,48
4. Péchalatová, Bourzat (Fr.) 177,22
5. Bobrovová, Solovjov (Rus.) 172,92
6. Cappelliniová, Lanotte (It.) 169,50
7. Weaverová, Poje (Kan.) 169,11
8. Chocková, Bates 164,64
9. Shibutaniová, Shibutani (všichni USA) 155,17
10. Coomesová, Buckland (Brit.) 151,11.

Reklama