Hlavní obsah

Jamajští bobisté nezklamali fanoušky ani knížete Alberta

Krasnaja Poljana

Populární jamajští bobisté Winston Watts a Marvin Dixon obsadili v olympijské soutěži dvojbobů v pondělí poslední příčku, fanoušky ale rozhodně nezklamali. S úsměvem je přišel pozdravit i monacký kníže Albert II., kterého s reprezentanty karibského ostrova spojuje láska k ledovému korytu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Jamajčané Winston Watts a Marvin Dixon během olympijské soutěže dvojbobů.

Článek

Rozesmátý Watts v cíli vtipkoval a rozdával podpisy, i když vypadal, že se klepe zimou. Pak ale zahlédl známou tvář monackého knížete, s kterým se potkal už v roce 1994 v Lillehammeru, o čtyři roky později v Naganu a v roce 2002 i v Salt Lake City.

Prominentní host byl mezi diváky a dobrovolníky, kteří se tlačili k Jamajčanům s foťáky a žádostmi o autogram, inkognito, Watts ho však identifikoval okamžitě. "Jsi opravdu ve skvělé formě, chlape!" řekl kníže šestačtyřicetiletému Wattsovi, než si plácli rukama a začali vtipkovat.

Kníže Albert debutoval na olympiádě v roce 1988 v Calgary, kde se poprvé představil jamajský čtyřbob, jehož osud se stal námětem pro hollywoodskou komedii Kokosy na sněhu. Watts se do týmu dostal až roce 1994, ale pak startoval i v Naganu a v Salt Lake City, než přišla dvanáctiletá pauza před letošním návratem pod pět kruhů.

"Je skvělé vidět je zpátky na olympiádě. Už od začátku to byl úžasný příběh, což můžu jen potvrdit, vždyť jsem byl v Calgary u toho, když začal. Je úžasné viděl Winstona zpátky na hrách. Nevím, jak dlouho bude ještě pokračovat, ale pořád je ve formě," uvedl kníže.

Jamajčané skončili na 29. příčce, protože srbský tým do třetí jízdy nenastoupil a byl diskvalifikován. Přesto v cíli vzbuzovali nadšení, což je hlavní důvod, proč jim kníže fandí. "Hodně zvýšili zájem o závod. Doufám, že se jim to bude dařit i nadále," řekl agentuře Reuters.

Dixon: Doma budu mít nejspíš vřelé přivítání

Watts s brzdařem Dixonem se kvalifikovali do Soči na poslední chvíli v lednu a na internetu sháněli 80 000 dolarů (1,6 miliónu korun), aby pokryli náklady. Ve startu jim nezabránilo ani to, že se jim cestou do Ruska zatoulala zavazadla.

"Snad jsme vyslali jasný vzkaz menším zemím, že na bobování nepotřebují sníh. Na jiné zimní sporty také ne. Jsem nadšený, že tady můžu reprezentovat Jamajku a upozornit na ni," uvedl Watts, který si po konci kariéry od roku 2006 vydělává v ropném průmyslu.

Na olympiádě zřejmě pilotoval naposledy, ale jamajský příběh podle něj není u konce. "Snad to byla moje derniéra... Nechci totiž zaclánět někomu mladšímu. Přivedu někoho mladšího a vypařím se," řekl s tím, že chce v Soči zůstat a fandit brazilskému čtyřbobu.

Bývalý sprinter Dixon si užívá novou roli celebrity. "Na facebooku mám asi dva tisíce žádostí o přátelství od lidí z celého světa. Doma budu mít nejspíš vřelé přivítání," smál se třicetiletý sportovec.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Toronto - Boston 2:4

Video
Boston i díky Pastrňákovi vyhrál v Torontu a vede sérii. Slaví i Hertl
NačítámNačíst další články