Hlavní obsah

Stalo se v Soči: Moravec vybojoval bronz, hokejisté udolali Slováky a zahrají si čtvrtfinále s USA

Aktualizováno

Už šestou olympijskou medaili vybojovali čeští sportovci na zimních olympijských hrách v Soči. Postaral se o ni biatlonista Ondřej Moravec, který vybojoval bronzovou medaili v závodě na 15 kilometrů s masovým startem. Hodně pikantní příchuť měl úterní kvalifikační duel play off olympijského hokejového turnaje. Čeští reprezentanti v boji o čtvrtfinále nakonec porazili Slováky po dramatickém průběhu 5:3 a oplatili jim porážku ze semifinále předloňského světového šampionátu v Helsinkách.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Je to tam! Další medaile! Tentokrát bronzová ze závodu z masového startu.

Článek

Moravcovi závod dokonale sedl na střelnici, protože při čtyřech položkách se ani jednou nezmýlil. Ze čtvrté střelecké položky odjížděl Moravec společně s Francouzem Martinem Fourcadem a Norem Emilem Heglem Svendsenem. V závěrečném kole oba sokové Moravcovi ujeli a v závěru závodu si to rozdali o zlato. V tom byl lepší Svendsen a v závodě tak zvítězil, Fourcade byl druhý, Moravec slaví bronz.

Slovenským hokejistům se vstup do turnaje vůbec nepovedl a po debaklu od Američanů prohráli i s podceňovaným Slovinskem. Nedělní bezbranková remíza s Rusy však představila nejbližšího soupeře v mnohem lepším světle.

Před čtyřmi lety ve Vancouveru byli Slováci na rozdíl od českého týmu v semifinále a také poslední konfrontace na velkém turnaji skončila v jejich prospěch. Na MS v Helsinkách vyhráli v semifinále 3:1, ze současných kádrů bylo tehdy při tom deset Čechů, čtrnáct Slováků i oba trenéři Alois Hadamczik a Vladimír Vůjtek.

Tentokrát však zvítězili Češi 5:3 a ve čtvrtfinále olympijského turnaje v Soči se ve středu od 18:00 utkají s týmem USA. Dva góly vstřelil Červenka, po jednom přidali Hemský a Krejčí a český tým vedl v druhé třetině už 4:0. Slováci dokázali snížit na 3:4, ale v poslední minutě potvrdil postup gólem do prázdné branky Plekanec.

Favorizovaní Rusové zdolali Norsko 4:0, stejným výsledkem přešli Slovinci do čtvrtfinále přes Rakousko. Překvapili Lotyši, kteří po výhře 3:1 vyřadili švýcarské vicemistry světa.

Sdruženáři neoslnili ani na velkém můstku

Sdruženáři si po nepovedeném prvním závodě, v němž byl z českého kvarteta nejlepší třiadvacátý Pavel Churavý, chtěli vylepšit bilanci na velkém můstku. Miroslav Dvořák, který byl v této sezóně ve Světovém poháru dvakrát třetí, byl po skoku dvaadvacátý a nakonec obsadil  11. místo se ztrátou 32 vteřin na vítězného Jörgena Graabaka z Norska. Stříbro získal další Nor Magnus Moan a bronz Němec Fabian Riessle.

Další čeští reprezentanti skončili ve druhé polovině startovního pole - Tomáš Portyk doběhl na 25. příčce, Tomáš Slavík na 29. a Pavel Churavý na 32. pozici.

Češkám Šárce Strachové, Martině Dubovské a Kateřině Pauláthové se nevydařil obří slalom. Všechny tři vypadly už v první části úvodního kola. Z vítězství se raduje Slovinka Tina Mazeová.

Do závodu se konečně pustili snowboardkrosaři, jejichž měření sil bylo původně na programu už v pondělí, ale kvůli mlze musel být start odložen. Už v prvních osmifinálových rozjížďkách vypadli jak Emil Novák, tak David Bakeš. Z vítězství se radoval Francouz Pierre Vaultier.

V rozjížďkách se představila česká reprezentantka na krátké dráze Kateřina Novotná, která však do čtvrtfinále nepostoupila, protože byla diskvalifikovaná.

Světový rekordman Sven Kramer se ani v Soči nedočkal olympijského zlata v rychlobruslařském maratonu na 10.000 metrů. Poté, co byl nizozemský favorit před čtyřmi lety ve Vancouveru diskvalifikován za špatné střídání drah, ho dnes v Adler Areně porazil krajan Jorrit Bergsma, jenž zajel olympijský rekord 12:44,45. Nizozemský medailový hattrick, již čtvrtý v Soči, zpečetil obhajobou bronzu Bob de Jong.

Prvním olympijským vítězem v U-rampě na lyžích, která měla v Soči premiéru pod pěti kruhy, se stal úřadující mistr světa a trojnásobný vítěz X-Games David Wise ze Spojených států amerických. Stříbro získal Kanaďan Mike Riddle, bronz Kevin Rolland z Francie.

Reklama

Související témata: