Hlavní obsah

Dvojnásobná šampiónka Humphriesová bude přesvědčovat pánský klub, ráda by závodila i ve čtyřbobu

Kanadská pilotka bobu Kaillie Humphriesová má před sebou po středeční obhajobě olympijského zlata z Vancouveru další výzvu. Ráda by přesvědčila "pánský klub" ve vedení mezinárodní federace, že by ženy mohly jezdit také ve čtyřbobech a ne pouze ve dvoučlenných posádkách jako dosud.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Kanadská pilotka Kaillie Humphriesová mohla jásat po triumfu v olympijském závodě dvojbobů se spolujezdkyní Heather Moyseovou (vpravo).

Článek

"Pokud se zeptáte žen, tak ano, mají do toho chuť. Pokud se ale zeptáte mužů ze staré školy, kteří jsou ve vedení, není to pro ně zrovna ten nejlákavější nápad," řekla agentuře Reuters Humphriesová. "V jistých ohledech je bobový sport stále pánským klubem," dodala.

Ženské dvojboby měly olympijskou premiéru v Salt Lake City 2002. Humphriesová s brzdařkou Heather Moyseovou vyhrály na domácí dráze ve Vancouveru a ve středu v Soči úspěch zopakovaly, poté co v poslední jízdě předstihly vedoucí Američanky.

Na rozdíl od mužů, kteří závodí ještě ve čtyřbobech, to byl pro ženy jediný závod pod pěti kruhy. To by však Humphriesová ráda změnila. "Mluvila jsem o tom s mnoha dalšími pilotkami. Máme velkou podporu od bývalých a současných bobistek, které chtějí, aby se něco změnilo," řekla osmadvacetiletá Kanaďanka. "Zatím se nic nedělo, takže asi budu první, kdo s tím přijde a zkusí to," plánovala promluvit s vedením federace FIBT.

I Humphriesová si nicméně uvědomuje, že ne každá žena by dokázala čtyřbob pilotovat. Je těžší, nabírá tedy větší rychlost a hůř se s ním zatáčí. "Je tam mnohem méně prostoru na chybu. Všechny pilotky by to asi nedokázaly, takže chápu, že pro FIBT je bezpečnost jedním z hlavních faktorů," uznala Kanaďanka.

Čtyřbob už si Humphriesová vyzkoušela v tréninku a ráda by se poměřila s muži, aby vedení mezinárodní federace ukázala, že na to má. "Kdo ví, třeba mi to nepůjde, ale ráda bych dostala příležitost to zkusit," dodala úřadující olympijská vítězka a mistryně světa.

Reklama

Související témata: