Hlavní obsah

Na Ukrajině teče krev, Oslo má potíže. Kazachstán cítí šanci na ZOH 2022. A chce to zvládnout levně

Almaty sice neuspělo proti Soči ve volbách pořadatele letošních olympijských her, rostou ale šance města v Kazachstánu hostit soutěže pod pěti kruhy v roce 2022. Stockholm v lednu svou kandidaturu stáhl a i další čtyři konkurenti mají větší či menší problémy.

Foto: Alexander Demianchuk, Reuters

Olympijské kruhy v Soči. Budou i v Almaty?

Článek

Vyhlídky ukrajinského Lvova komplikují pět měsíců před zúžením seznamu na trojici finalistů krvavé protivládní demonstrace v zemi. Norská metropole Oslo má problémy získat pro olympijský projekt podporu místních obyvatel, společná kandidatura Polska a Slovenska pod hlavičkou Krakova zase může narazit na nechuť MOV pořádat ZOH ve dvou zemích. Šance Pekingu snižuje fakt, že asijské země budou hostit dvoje předchozí olympijské hry - korejský Pchjongčchang zimní v roce 2018 a Tokio letní 2020.

Almaty slibuje ve srovnání se Soči výrazně úspornější olympiádu. "Bude to mnohem, mnohem méně. Nebudeme mít velký rozpočet," řekl člen exekutivy kazašského olympijského výboru Andrej Krjukov. Ruské přímořské středisko do výstavby sportovišť a infrastruktury investovalo minimálně 50 miliard dolarů.

Kazašská metropole má navíc podle Krjukova přibližně dvě třetiny sportovišť už nyní hotových a na některých dokonce hostila závody Světového poháru. "Co nám ještě chybí? Už jenom olympiáda," konstatoval.

Reklama