Hlavní obsah

Zázračné dítě rozjásalo Soči. Olympijskou soutěž krasobruslařek vyhrála Ruska Sotnikovová

Soči

Mezi 98 sadami medailí, o které se v Soči bojuje, podle ruských médií domácímu publiku záleží nejvíce na třech. Na mužském hokeji, krasobruslení mužů a krasobruslení žen. Naděje na triumfy v prvních dvou disciplínách si fanoušci museli nechat zajít. O to bouřlivěji slavili, když se krasobruslařskou olympijskou vítězkou stala Adelina Sotnikovová!

Foto: David Gray, Reuters

Ruska Adelina Sotnikovová ovládla soutěž krasobruslařek.

Článek
Fotogalerie

Už ve dvanácti letech vyhrála prestižní ruský šampionát, jenže to nemohla závodit ještě ani v juniorské Grand Prix. O dva roky se stala juniorskou mistryní světa, ale na první dospělé zlato si musela počkat „až" do sedmnácti na olympijský závod.

Prakticky bezchybnou volnou jízdu předvedly také obhájkyně zlata Kim Ju-Na z Jižní Koreje a tréninková partnerka Tomáše Vernera Carolina Kostnerová z Itálie. Jízda Sotnikovové však zaznamenala největší ohlas pochopitelně u diváků, kteří led zasypali květinami, ale i u rozhodčích. Rodačka z Moskvy zvítězila s pětibodovým náskokem. „Vylepšila jsem si osobní rekord a zrovna na olympiádě. Sama jsem nečekala, že pojedu tak dobře," zářila Sotnikovová poté, co předvedla v jízdě sedm trojitých skoků.

Dvaadvacáté místo obsadila třetí nejmladší účastnice finále Elizaveta Ukolová, patnáctiletá rodačka z ruského Kirova, která vyrostla v Poděbradech. První polovinu volné jízdy zajela dobře, ale po pádu v nájezdu na trojitého rittbergera přidala několik chyb, které ji stály tři příčky oproti krátkému programu.

„Jsem tak středně spokojená, při pádu jsem asi doplatila na trochu zbroušené brusle, ale nijak mě nerozhodil," ujišťovala svěřenkyně Vlasty Kopřivové. „Mým úkolem bylo postoupit do volných, teď jsem jela spíš pro sebe," vyprávěla Ukolová.

Krasobruslení:
Ženy - konečné pořadí:
1. Sotnikovová (Rus.) 224,59
2. Kim Ju-na (Korea) 219,11
3. Kostnerová (It.) 216,73
4. Goldová (USA) 205,53
5. Lipnická (Rus.) 200,57
6. Asadová (Jap.) 198,22
7. Wagnerová (USA) 193,20
8. Suzukiová (Jap.) 186,32
9. Edmundsová (USA) 183,25
10. Meiteová (Fr.) 174,53,
...22. Ukolová (ČR) 136,42.

Reklama