Hlavní obsah

Krasobruslařský svět se zlobí: vítězná Ruska brala vysoké body jen proto, že jela doma

Rozporuplné reakce vyvolalo čtvrteční vítězství ruské krasobruslařky Adeliny Sotnikovové na hrách v Soči. Podle některých expertů a bývalých krasobruslařů jí k vysokým známkám výrazně pomohlo domácí prostředí. Bývalá československá krasobruslařka Marie Víchová, která nyní žije v americkém Indianapolis a spolupracuje s agenturou AP, poznamenala, že ve prospěch Rusky vedle vyšší obtížnosti zakloněné piruety a krokové sekvence rozhodl jeden trojitý skok. I ona se však pozastavila nad vysokým hodnocením Sotnikovové za programové komponenty.

Foto: David Gray, Reuters

Ruska Adelina Sotnikovová ovládla soutěž krasobruslařek.

Článek

Sotnikovová si ve volné jízdě vylepšila osobní rekord o více než 18 bodů a známkou 149,95 bodu zůstala jen jedenáct setin za světovým rekordem Kim Ju-na z olympiády ve Vancouveru. "To je vysoké, hodně vysoké číslo. Musíte si pomyslet, že závodit v Rusku před ruským publikem tomu rozhodně pomohlo. Bruslila dobře, ale nevím, jestli byla osm bodů před Carolinou Kostnerovou," řekl bývalý americký krasobruslař Johnny Weir, který pracuje jako komentátor pro televizní stanici NBC.

Výsledek zaskočil rovněž olympijskou šampionku z let 1984 a 1988 Němku Katarinu Wittovou, kterou mohla třiadvacetiletá Korejka obhajobou olympijského zlata napodobit. "Jsem tím rozhodnutím šokovaná, výsledku nerozumím," prohlásila.

Sedmnáctiletá Sotnikovová předčila Korejku Kim Ju-na i Kostnerovou ve známce za techniku. Překvapivé však bylo především to, že ve srovnání s vyspělejšími soupeřkami dostala prakticky shodnou známku za programové komponenty, v nichž se hodnotí bruslařské dovednosti, spojovací prvky, choreografii, předvedení a interpretace.

"I když byly u Kim Ju-na známky za komponenty o kousek vyšší než ty Sotnikovové, nereflektovaly dostatečně to, o kolik byly Korejčiny komponenty lepší. A to samé platí pro komponenty Kostnerové. Emoce Bolera v podání Kostnerové a vyzrálost jejího a Korejčina vystoupení lépe reflektovaly vztah mezi pohybem těla a hudbou," uvedla československá účastnice olympijských her v roce 1968 v Grenoblu Víchová, která jako Marie Millikanová už osmou olympiádu spolupracuje s AP.

Naprosto jasno v tom, kdo měl ve čtvrtek vyhrát, měli v Koreji. Tamní televizní stanice opakovaně přehrávala obě volné jízdy nejlepších krasobruslařek a porovnávala výkony Kim Ju-na a Sotnikovové. Navíc k nim pouštěla komentáře v několika jazycích, přičemž některé z nich před oznámením známky pro Korejku odhadovaly, že se jí podaří obhájit zlato z Vancouveru. "Byl jsem naštvaný. Ale něco takového jsem čekal, výhoda domácího prostředí byla příliš velká," rozčiloval se komentátor televizní stanice SBS Pang Sang-a.

Reklama

Související témata: