Hlavní obsah

OBRAZEM: Slibná vyhlídka. Hry v Asii byly pro federaci a pak i pro Česko vždy zlaté

Soči

Přesně po dvaceti letech se zimní olympijské hry vrátí v roce 2018 do Asie. Pořadatelé příštího svátku se v Soči tradičně prezentovali při závěrečném ceremoniálu. Hostitelským městem bude korejský Pchjongčchang, který při kandidatuře uspěl až na třetí pokus. Poprvé podlehl Vancouveru, podruhé Soči. Na asijském kontinentu budou zimní bitvy pod pěti kruhy poprvé od pro nás památného Nagana 1998.

Foto: Ivan Sekretarev, ČTK/AP

Korejci se v Soči prezentovali i při závěrečném ceremoniálu.

Článek
Fotogalerie

V Asii se zimní olympijské hry konaly jen dvakrát. V roce 1972 v japonském Sapporu získal pro tehdejší Československo zlatou medaili krasobruslař Ondrej Nepela, před dvaceti lety vybojovali v Naganu tehdy jediné zlato pro Česko hokejisté.

Pchjongčchang se při prezentaci v obrovském pavilónu v srdci olympijského parku v Soči hrdě hlásil k faktu, že většina sportovišť je kompletně dokončených. Kupříkladu už roce 2009 byl renovován areál pro klasické lyžování, kde mají tribuny kapacitu 15 tisíc diváků. Biatlonový areál prošel rekonstrukcí ještě o dva roky dříve a pojme 20 tisíc návštěvníků. Otevřen je i nově vybudovaný skokanský areál či bobová dráha. Vše bylo směřováno k plánu pořádat olympijská klání v letošním roce. „Otevřeli jsme nové možnosti pro zimní sporty v Asii," přesvědčují organizátoři.

Hry budou opět rozloženy do dvou míst. V přímořském středisku Kangnung budou sportovci bojovat v ledním hokeji, rychlobruslení, short tracku, krasobruslení a curlingu. O medaile ze všech dalších disciplín se bude zápolit v Pchjongčchangu. Ve srovnání se Soči bude centrum her právě v horách.

Logo her představuje abstraktivní motiv inspirovaný znaky fonetické abecedy korejského jazyka. „Emblém ztělesňuje harmonickou součinnost mezi nebem, zemí a lidmi, přírodní prostředí sněhu a ledu a v neposlední řadě hvězdné úspěchy sportovců," hlásí organizátoři v oficiálním spotu, který byl k vidění v Soči.

Reklama

Související témata: