Hlavní obsah

Březina chodí na led jako žáček

Pchjongčchang

Návrat do dětských let představuje účast na olympijských hrách v Pchjongčchangu pro českého krasobruslaře Michala Březinu. Poprvé v kariéře mezi světovou elitou totiž absolvuje závod v dopoledních hodinách, čemuž přizpůsobil i tréninkový plán.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Krasobruslař Michal Březina před ZOH 2018 v Pchjongčchangu.

Článek

„Posledních deset let jsem byl na ledě nejdříve v devět hodin, jenže tady v Koreji se bude o medaile bojovat od deseti hodin, tudíž nezbývá, než program upravit, aby si tělo zvyklo," vysvětloval sedmadvacetiletý reprezentant.

„Přiletěl jsem v neděli a první trénink měl v pondělí ráno v osm v tréninkové hale, tak jsem si jen půlhodiny zabruslil. Odpoledne jsem na hlavní ploše absolvoval normální přípravu, stejně jako v úterý dopoledne. Ve středu mě pak čeká trénink od sedmi, což je skutečně unikát," smál se Březina.

„Naposledy jsem trénoval tak brzy ještě jako žáček, když jsem v Brně chodil na led od šesti hodin, a pak mazal do školy. Takže svým způsobem se vracím do dětství," popisoval Březina.

Zatímco v dětství šlo o nutné zlo, nyní jde spíše o komplikaci. „Člověk si musí dříve lehnout, aby se probudil skutečně včas. Navíc nejsem typ, který vynechá snídani a jde jezdit na lačno. A když nemám odpoledne druhý trénink na ledě, musím na hodinu do posilovny, jinak bych byl druhý den nepoužitelný," vyprávěl Březina.

„Zatím tady v Koreji vstávám, aniž bych potřeboval budík. Tak snad mi to vydrží," přál si Březina, jenž má pro neobvyklý začátek závodu pochopení. „Všechno už je dnes podřízené televizím, v případě krasobruslení těm americkým. Mají naději na medaili a chtějí vysílat v čase, kdy v USA budou sedět lidé u obrazovky. Proto se pojede tak brzy," říkal Březina, jenž žije a trénuje v Kalifornii. „I proto moc nedávám mrazy panující tady v dějišti olympiády," přiznával s úsměvem.

Reklama