Hlavní obsah

Dát patu na zadek je po operaci fuška, naříká Dušková

Pchjongčchang

Je skoro zázrak, že bude na zimních olympijských hrách startovat. Vždyť na začátku listopadu absolvovala operaci přetržených vazů v pravém koleni. Start v Pchjongčchangu se zdál být utopií. Ale česká krasobruslařka se všem prognózám dokázala vzepřít a 14. února se představí s Martinem Bidařem v soutěži sportovních dvojic. Jedna věc ji však stejně štve...

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Sportovní dvojice Anna Dušková a Martin Bidař během odletu na ZOH 2018 do jihokorejského Pchjongčchangu.

Článek

„Musím nosit na koleni bandáž. Nejraději bych ji zahodila, ale je to prostě nutné. Kdyby alespoň byla béžová, aby se v kostýmu zcela ztratila," posteskla si osmnáctiletá reprezentantka. S úsměvem však přiznala, že jde jen o nepatrnou kaňku na jinak báječných dnech, které prožívá.

A není divu. Vždyť v olympijské sezóně pár kromě zářijové úspěšně zvládnuté dodatečné kvalifikace v Oberstdorfu neabsolvoval jediný závod. Dušková však doufala. A příkladné rehabilitace s posvěcením lékařů ji start umožnily. S podmínkou užívání kloubní ortézy.

„Jde o to, abych si zranění v případě špatného pohybu neobnovila. Ortéza má po stranách dvě speciální výztuhy, které koleno fixují. Už to pomalu zkouším bez téhle pomůcky, ale jen při rozcvičce. Na led bych si netroufla," přiznala Dušková.

Nijak netají, že necelé čtyři měsíce od složitého zákroku ještě flexibilita pravého kolena není stejná jako u zdravého levého. „Když se chci patou nohy dotknout v rámci choreografie zadku, dá mi to větší práci," vyprávěla s úsměvem Dušková, kterou však ortéza nijak nelimituje. „Zpočátku šlo o nepříjemnost, jak jsem na pomůcku nebyla zvyklá. Teď už to ani nevnímám. Ale těším se, až budu bruslit zase jako před zraněním," říkala Dušková.

Reklama