Hlavní obsah

Rakousku vyhrál první sáňkařské zlato po 50 letech náhradník

Pchjongčchang

Rakušané čekali na sáňkařské olympijské zlato v soutěži jednotlivců padesát let. V Pchjongčchangu jim ho dnes vybojoval závodník, který byl původně jen náhradníkem. David Gleirscher se do výpravy dostal až 21. ledna jako poslední sáňkař, když obsadil šesté místo na Světovém poháru v Lillehammeru. Vytlačil tím z nominace svého bratra Nica.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Rakušan David Gleirscher, novopečený vítěz olympijské soutěže sáňkařů.

Článek

Třiadvacetiletý tyrolský policista v ledovém korytu ještě nikdy nic nevyhrál. Ve Světovém poháru nikdy nestál na stupních vítězů a na posledním mistrovství světa na domácí dráze v Innsbrucku obsadil až 49. místo. Mnohem větší šance měl mít v Koreji jeho krajan a úřadující mistr světa Wolfgang Kindl.

Ale Gleischerovi dráha v Pchjongčchangu vyloženě svědčí. Už loni tady při předolympijské generálce vytvořil traťový rekord a v sobotu ho ještě vylepšil. Pak sice klesl až na třetí místo, ale v závěrečné jízdě se i díky fatální chybě Němce Felixe Locha do čela vrátil.

Jediné olympijské zlato v závodě jednotlivců získal pro Rakousko Manfred Schmid v roce 1968 v Grenoblu. I Davidův otec Gerhard se o to v devadesátých letech třikrát pokoušel marně, jeho nejlepším výsledkem bylo sedmé místo.

Reklama

Související témata: