Hlavní obsah

Výskali radostí! Po třech týdnech tréninku napsali krasobruslařskou pohádku

ram (Pchjongčchang)Sport.czPrávo

Pohádka českých krasobruslařů! Sportovní dvojice Anna Dušková a Martin Bidař postoupila na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu senzačně mezi šestnáct nejlepších. Osmnáctiletá reprezentantka přitom v listopadu podstoupila operaci přetrženého křížového vazu a od září dvojice neabsolvovala jediné soutěžní vystoupení až do olympijského startu!

Foto: John Sibley, Reuters

Čeští reprezentanti Anna Dušková a Martin Bidař mají na olympiádě v soutěži sportovních dvojic za sebou krátký program.

Článek
Fotogalerie

„Výskali jsme radostí, objímali jsme se. Dopadlo to lépe, než jsme doufali," vykládala nadšeně Dušková po krátkém programu, když bylo jasné, že si česká dvojice vybojovala právo startu ve čtvrtečních volných jízdách.

„Už jen účast na olympijských hrách byla naším vítězstvím. Vždyť my jsme trénovali jízdu na ledě jen tři týdny. Já byl spokojený dříve, než jsme viděli známky a následně zjistili, že postupujeme," vyprávěl Martin Bidař.

Právě osmnáctiletý krasobruslař hned v úvodu jízdy škobrtnul po trojitém toeloopu. „Ani pořádně nevím, co jsem udělal. Musím si vše prohlédnout u videa," krčil rameny Bidař. „Je ironií osudu, že Anna nemohla dlouhou dobu v přípravě skákat, protože pro ni šlo o nejhorší zátěž, a skočila to. A Martin udělal chybu. Sice malou, ale udělal. Přitom v tréninku tady v Pchjongčchangu vypadal skokansky lépe než Anička," vyprávěla trenérka Eva Horklová.

Tak trochu zázrak, hodnotila Dušková

Dvojice absolvovala v probíhající sezóně jen dodatečnou olympijskou kvalifikaci v Oberstdorfu v průběhu září, kde si vybojovala právo účasti na hrách v Pchjongčchangu. Následně si Dušková v závěru října během tréninku přetrhla křížový vaz v pravém koleni a v listopadu absolvovala operaci. Start na korejských hrách se zdál být nereálný.

Ale Dušková dřela v tělocvičně, následně začala nohu zpevněnou ortézou zatěžovat na ledě. A ve středu si dvojice navzdory nepřízni osudu splnila sen o olympijském startu. Postup se jevil jako čistá utopie. „Ať počítám, jak počítám, na postup to nebude," netajila se Horklová před závodem. Jenže realita byla jiná. Český pár ve fialových šatech ladících s fialovými mantinely odvedl téměř dokonalý výkon.

„Vůbec si jízdu nepamatuji. Byla jsem úplně v transu. Jsem tak šťastná, že jsme se dokázali vrátit po mém zranění. Vybavuje se mi jen úsměv na konci, který byl úplně od srdce," vyprávěla rozesmátá Dušková. „Byli jsme tak nadšení z výkonu, že bychom ani známky nepotřebovali," shodli se čeští krasobruslaři, kteří získali 63,25 bodu.

Ještě, než došli do šatny, bylo jasné, že budou mezi šestnácti postupujícími dvojicemi. „Neuvěřitelné. Je to trošku zázrak," hlesla dojatá Dušková.

Reklama

Související témata: