Hlavní obsah

Virtueová a Moir se rozloučili s kariérou zlatem ze ZOH v tancích na ledě

Kanaďané Tessa Virtueová a Scott Moir se s krasobruslařskou kariérou rozloučili olympijským zlatem. V tancích na ledě porazili o 79 setin bodu Francouze Gabriellu Papadakisovou a Guillaumea Cizerona. Virueová a Moir tak po triumfu v roce 2010 ve Vancouveru získali druhé individuální olympijské zlato, před čtyřmi lety v Soči byli stříbrní. Navíc mají ještě zlato z těchto her a stříbro z roku 2014 v týmové soutěži.

Foto: David J. Phillip, ČTK/AP

Kanadská radost. Taneční pár Tessa Virtueová a Scott Moir se s krasobruslařskou kariérou rozloučili zlatou olympijskou medailí.

Článek
Fotogalerie

Souboj nejlepších párů z jedné tréninkové skupiny v Montrealu přinesl nejvyšší známky historie. Nejprve Papadakisová se Cizeronem předvedli úchvatné představení za doprovodu Beethovenovy Měsíční sonáty. Všechny technické prvky měli na nejvyšší úrovni a získali desítky za předvedení a interpretaci hudby. Známkou 123,35 bodu překonali vlastní světový rekord za volný tanec a vylepšili rekordní součet z ME na 205,28 bodu.

Virtueová a Moir pak olympijskou soutěž uzavřeli. Potřebovali si vylepšit osobní rekord ve volném tanci o více než tři a půl bodu, aby měli šanci na vítězství. Také oni měli v programu na motivy muzikálu Moulin Rouge nejvyšší možnou obtížnost a ve druhé sadě známek se to hemžilo desítkami. V průměru známek od rozhodčích získali absolutní hodnocení za interpretaci hudby, za předvedení se mu přiblížili na čtyři setiny bodu.

Osobní rekord ve volném tanci si vylepšili o více než čtyři body, a i když na Francouze ve druhé části soutěže něco ztratili, náskok z rekordního krátkého tance jim stačil k vítězství. Poprvé v kariéře se dostali v součtu přes dvousetbodovou hranici a 206,07 bodu znamenalo vysněnou tečku za dlouhou společnou kariérou. Bruslit spolu začali před 21 lety, vedle tří olympijských medailí mají na kontě také tři tituly světových šampionů a další čtyři cenné kovy z MS.

Souboj o bronz pro sebe lepším volným tancem rozhodli sourozenci Maia a Alex Shibutanovi, kteří předstihli americké krajany Madison Hubbellovou a Zacharyho Donohuea. Čeští reprezentanti Cortney Mansourová a Michal Češka skončili v krátkém tanci třiadvacátí a do dnešních volných tanců nepostoupili.

XXIII. zimní olympijské hry v Pchjongčchangu
Krasobruslení
Taneční páry - konečné pořadí
1. Virtueová, Moir (Kan.) 206,07
2. Papadakisová, Cizeron (Fr.) 205,28
3. Shibutaniová, Shibutani (USA) 192,59
4. Hubbellová, Donohue (všichni USA) 187,69
5. Bobrovová, Solovjov (OSR) 186,92
6. Cappelliniová, Lanotte (It.) 184,91
7. Weaverová, Poje (Kan.) 181,98
8. Gillesová, Poirier (Kan.) 176,91
9. Chocková, Bates (USA) 175,58
10. Guignardová, Fabbri (It.) 173,47
...23. Mansourová, Češka (ČR) - nepostoupili do volných tanců.

Reklama

Související témata: