Hlavní obsah

Bez hymny i vlajky, ale dočkali se zlata. Rusy spasila patnáctiletá dívenka

Kangnung

Čekali dlouho, ale přece jen bez zlata z Pchjongčchangu neodjedou. Teprve patnáctiletá krasobruslařka Alina Zagitovová získala první ruské zlato na hrách. Národní hymnu si však nevyslechla, v duchu sankcí udělených za podvody při hrách v Soči totiž Olympijským sportovcům z Ruska (OSR), jak zní oficiální název týmu, v případě vítězství hrají na medailovém ceremoniálu olympijskou hymnu a vzhůru stoupá olympijská vlajka.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Alina Zagitovová z týmu sportovců z Ruska a její olympijské představení.

Článek
Fotogalerie

„Ale myslím, že naši fanoušci na tribunách s ruskými vlajkami, ukázali, kam patříme," prohlásila stříbrná Jevgenija Medveděvová. Navíc není vyloučeno, že na slavnostním zakončení už ruští sportovci nastoupí se svojí vlajkou, pokud návrh projde hlasováním MOV.

Pět stříbrných a osm bronzových medailí už Rusové pobrali, jen na tu nejcennější čekali. A právě k soutěži krasobruslařek se upínali, měla být soubojem dvou hvězd nastupující generace. Medveděvové, která má v osmnácti letech na svém kontě už dva světové tituly, a její o tři roky mladší vyzyvatelky a tréninkové parťačky Zagitovové.

Cítily velký tlak

Očekávání se naplnila bezezbytku, obě ruské teenagerky odskočily zbytku krasobruslařského světa, Zagitovová nakonec vyhrála o 1,31 bodu nad svou zkušenější krajankou, jejíž sezónu zbrzdila zlomenina zánártní kůstky.

„Byl na nás se Žeňou velký tlak, všichni fanoušci čekali, že tu jako Rusky vyhrajeme. Třesou se mi ruce, pořád mi to nedochází," dušovala se Zagitovová, která je druhou nejmladší olympijskou vítězku v krasobruslařské historii po Američance Taře Lipinské, která triumfovala v Naganu. Mimochodem je také jedinou medailistkou v Pchjongčchangu, která se narodila až po hrách v Salt Lake City 2002.

Reklama

Související témata: