Hlavní obsah

Oranžový uragán! Nizozemské barvy dominovaly první bitvě na oválu

Kangnung

Nizozemská dominance! Oranžové barvy opanovaly na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu stupně vítězů v závodě rychlobruslařek na tři tisíce metrů, kde si na medaili dělala zálusk Martina Sáblíková. Ze zlata se radovala Carlijn Achtereekteová, která k nelibosti v nizozemském týmu pokořila zkušenou Ireene Wüstovou.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Nizozemská dominance v olympijském závodě rychlobruslařek na 3000 metrů. Na snímku stříbrná Ireen Wüstová, uprostřed Carlijn Achtereekteová a bronzová Antoinette de Jongová.

Článek

„Pro mě ale nejde o překvapení. Sice jsem favorizovala Takagiovou, ale Carlijn v probíhající sezóně na dlouhých tratích jezdila osobní rekordy a brala stříbro z mistrovství Evropy," vykládala Martina Sáblíková o soupeřce, která přitom nikdy neskončila v závodě Světového poháru v elitní desítce.

„Škoda, že se Martině nepodařilo nizozemský blok rozbít," říkala česká reprezentantka Nikola Zdráhalová, která dojela patnáctá. „České barvy by stávající podobu stupňů vítězů pěkně rozčísly," přitakával trenér Petr Novák.

„Jenže v případě holek z Nizozemska se musí počítat s každou, žádnou nelze podcenit," upozorňovala Zdráhalová. „Musím přiznat, že jsem Achtereekteovou vyloženě nesledoval. Ale takhle skvěle nikde nezajela," přemítal Novák v připomínce faktu, že medailovými úspěchy ověnčené dvojici Ireene Wüstová a Antoinette de Jongová pokořila až třetí vzadu, která v rámci první skupiny rychlobruslařek vůbec neměla představovat nebezpečí. Snad i proto trenér Wüstové po projetí cílem s vědomím nenaplněného snu o zlatu vztekle bušil do mantinelu.

Při minulých zimních olympijských hrách v Soči získalo Nizozemsko na rychlobruslařském oválu třiadvacet medailí. A hned první den bojů v Kangnungu naznačil, že se historie může opakovat.

„Připravovaly se vyloženě na olympiádu. Zatímco Martina musí závodit pořád, aby vyjela místo, v Nizozemsku mohou protočit na každý díl Světového poháru tři různé holky a stejně si pozice vybojují. Je to prostě nerovnoměrný boj," říkal trenér české rychlobruslařské hvězdy.

Reklama

Související témata: